Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. május 2., szerda

Sült tarja tejszínes gombamártással

"Ó, szép május elseje,
Víg a szívem belseje,
Itt a fecskék
S verebecskék,
S feltámadtak a legyek.
Az idők örök folyóján,
Ah, e szagos, bús folyókán
Lefolyt, tudja-e kegyed?
Egy újabb házbérnegyed."

(Tóth Árpád: Május elseje)




Ha május elsején a lelkünket nem is, de az ebédlőasztalunkat ünneplőbe öltöztethetjük. A hosszú hétvége és a pihenőnap remek alkalom arra, hogy elővegyük a legszebb tányért, a legszebb poharat, s a tányérba a legfinomabb falatok kerüljenek. A sült tarja a gombamártással egyszerűen, s viszonylag gyorsan elkészíthető, igazi ünnepi ebéd. Készíthetünk mellé zsemlegombócot, de burgonyagombóccal vagy nokedlivel is kiváló.
Először a tarját tesszük be a sütőbe. Néhány hagymát karikára vágunk, s a tepsi aljára fektetjük. A tarjaszeleteket ezután sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd a tepsibe helyezzük.
A gombamártáshoz kb. 20 dkg gombát apróra vágunk, s kevés olajon megpirítunk. Néhány karika kolbászt is adhatunk hozzá, így kellemes, pikáns íze lesz. Amikor a hús kisült, hozzáadjuk a hús alatt lévő szaftot és hagymát is, s ízlés szerinti mennyiségű tejszínnel összeturmixoljuk. Annyi tejszínt adunk hozzá, hogy a mártás sűrűsége megfelelő legyen.
Köretként zsemlegombócot készítünk. A gombócokhoz néhány zsemlét kockára vágunk, s forró serpenyőben kissé megpirítjuk. Ezután két egész tojással, egy-kéz tört főtt krumplival, kiskanál sóval,  liszttel és vízzel elkészítjük a masszát. Annyi lisztet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta lágy, de könnyen formázható legyen. Gombócokat készítünk, majd lobogó sós vízben kifőzzük őket.