Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 29., kedd

Gofry


Minden háztartásban van legalább egy konyhai eszköz, amit nem használunk. Az én konyhámban több is....Mert ha arról van szó, mit szeretnénk karácsonyra, szülinapra, stb.-természetesen valamit a konyhába. Aztán persze rájövünk, hogy nem szeretnénk minden áldott reggel gyümölcspréseléssel kezdeni a napot, s turmixolni sem szeretnénk minden este, csak havonta egyszer, arra meg ott a botmixer. S akkor már ne is beszéljünk a melegszendvicssütőkről, kenyérpirítókról és a fagyigépről...Néha azonban mégis elővesszük ezeket a masinákat, s akkor csodák születnek a konyhában.
Nálunk a száműzetésben lévő konyhai eszközök közül, leggyakrabban a gofrisütő kerül elő-mondjuk évente kétszer. A gofrikészítés egyébként nagyon egyszerű és gyors. A gofrytészta nem más mint egy sűrű palacsintatészta. Én 4 db-hoz 2 tojást, 4 evőkanál cukrot, kb. 20 dkg lisztet és 2-3 dl tejet használtam fel. Természetesen a hozzávalókat nem szükséges kimérni, nyugodtan hagyatkozhatunk a megérzéseinkre. A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, valamint egy csipet sót. Öntünk hozzá egy kis tejet, valamint egy kis lisztet, s csomómentesre keverjük. Ezután még egy kis tej majd liszt következik. Folyamatosan adagoljuk, a lényeg, hogy csomómentesre keverjük, s a sűrűsége megfelelő legyen, kb. piskótatészta sűrűségű. A sütőt felmelegítjük, a belsejét kivajazzuk, majd teletöltjük, s kb. 3-4 perc alatt el is készül egy gofry. Lekvárral, csokival vagy porcukorral fogyaszthatjuk.
Ezután már csak el ki kell takarítani a sütőt, hogy tiszta és csillogó legyen, mikor jövőre újra elővesszük:).