Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. augusztus 12., csütörtök

Cukkinis tészta



A
kfélék növekedése néha ámulatba ejtő, s noha egynyári növények, júliustól szeptemberig rengeteg termést szüretelhetünk róluk anélkül, hogy különösebb gondoskodást igényelnének. Felmerül azonban a kérdés, milyen ételeket készítsünk belőlük, hiszen a tökfőzelék, rántott patisszon és cukkini néhány hét után a könyökünkön jön ki, s kidobni mégiscsak sajnáljuk a formás zöldségeket. Amikor először hallottam a cukkinis tésztáról nem gondoltam, hogy valaha kipróbálom. Első hallásra elég furcsának tűnik, s szerintem annak aki ritkán tart húsmentes napot csekély valószínűséggel fut össze a nyál a szájában a cukkinis tészta hallatán. Azonban mégis kipróbáltam a bizarr receptet abban való félelmemben, hogy megromlik ajándékba kapott, gyönyörű cukkinim.


A cukkinit legyalultam, majd egy gerezd apróra reszelt fokhagymával kevés olajon megfonnyasztottam. Mikor már levet engedett, s puhára párolódott sóztam, borsoztam, majd kb 1,5 dl tejszínt öntöttem rá, s addig rotyogtattam, míg be nem sűrűsödött. Közben kifőztem a tésztát, s a cukkinis mártásba forgattam. Végül tetejére sajtot reszeltem. Azt hiszem ha fel kellene sorolnom a kedvenc ételeimet, nem említeném meg a cukkinis tésztát. Mindezek ellenére jól sikerült ez az olcsón és viszonylag gyorsan elkészíthető étel. Érdemes kipróbálni a változatosság kedvéért, ha már a tökünk is tele van...:)