Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. december 29., csütörtök

Grenadírmars, avagy gránátos kocka

...szóval krumplis tészta. 
A krumplis tészta az egyik kedvencem. Igaz, semmi különös nincs benne, de sokszor a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. A grenadírmars jelentése: a gránátosok indulója. A katonaság asztalára gyakran került ez az egyszerű, s legfőképp olcsó étel, innen ered tehát az elnevezés is. Szegény katonák, a gránáthajigálás után hús helyett csak egy kis krumplis tésztával tömhették bendőjüket.
Most kivételesen nem kockatésztát főztem ki a grenadírmarshoz, hanem lasagne tésztából igazi gránátos kockákat készítettem:)
 Egy kisebb adag tésztához három-négy nagyobb krumplira, s egy nagy fej hagymára van szükség. Első lépésben a hagymát apróra vágjuk, s kevés zsíron megpirítjuk. A krumplit meghámozzuk, majd vékony karikára vágjuk, s a hagymához adjuk. Kevés vizet öntünk alá, hogy oda ne égjen, s 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Kavarjuk meg gyakran, könnyen odakap!
Amikor a krumpli megpuhult, levesszük a tűzről, s 1-2 evőkanál pirospaprikát  valamint borsot adunk hozzá, majd egy villával összetörjük.
Ezután nincs más dolgunk, mint a tésztát kifőzni, s hozzákeverni a krumplihoz. (Én most a kifőzött lasagne lapokat rétegeztem a krumplival).
Tálalhatjuk savanyúsággal, de szerintem lilahagymakockákkal gazdagított tejföllel és sok borssal a legfinomabb.