Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 8., kedd

Lasagne

www.flickr.com
Egyik kedvenc gaszto-műsorom főhősei olyan emberek, akik sosem főznek semmit, csak gyors-ételeket rendelnek. Így csodálattal tekintenek az otthonukba látogató szakácsra, aki megmutatja nekik: annyi idő alatt míg az ételfutár megérkezik, az ő konyhájukban is elkészíthető az adott étel. Ráadásul, az otthoni konyhában készült remekek az úgy nevezett "ízversenyt" is mindig megnyerik. Noha itt nálunk szerintem nincs annyi gyorsétterem mint a szigetországban, egy pizzát vagy gyrost mi is bármikor tudunk rendelni. S, persze rengeteg olyan étel van, melyet valóban nagyon rövid idő alatt el tudunk készíteni. Természetesen a bevásárlásra és mosogatásra szánt időt nem számítva. Két kedvencünk a milánói makaróni és a lasagne ezen gyorsan elkészíthető ételek közé tartoznak.
Az én receptem nem egyezik meg az eredeti olasszal, azonban valószínűleg minden nép bizonyos mértékben a saját szájíze szerint formálja más országok ételeit. Egy közepes adag elkészítéséhez mindkét esetben 50-60 dkg darált húsra van szükség. A húsból pörköltet készítünk, majd ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, oregánó, bazsalikom) illetve paprikával, paradicsommal, gombával gazdagítjuk. A makaróni esetén nem szükséges, hogy a szósz híg legyen, a lasagne esetében azonban igen. Ketchupot és vizet vagy sűrített paradicsomot szoktam hozzá adni, s annyi vizet, hogy megfelelő állagú legyen. Makaróni esetén, a szószt már csak a főtt tésztára kell helyezni, s sajttal megszórni.

A lasagne sem igényel már ezután sok munkát. Egy tepsit kizsírozunk majd egy réteg lasagne tésztalapot (készen kapható a boltban) lefektetünk. Egy adag szószt ráöntünk, majd ismét tésztaréteg következik....A rétegezést addig folytatjuk míg el nem fogy a szósz illetve meg nem telik a tepsi. A tetejét reszelt sajttal szórjuk meg, majd kb. fél órára betesszük a sütőbe. A szószt akár már előző nap is elkészíthetjük, a hűtőben eláll. Így ha tudjuk, hogy másnap nem lesz sok időnk főzni, mert a szomszéd néni lesz a délutáni TV-showban, előre készülhetünk, s a műsor alatt kifő a tészta vagy megsül a lasagne. Csak oda ne kozmáljon...