Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 4., péntek

Milánói sertésborda


-"Ki hallott már a milánói sertésbordáról?"
-"Én még nem."

Nagyon hosszú ideig fogalmam sem volt, hogy létezik milánói sertésborda. Később-mint mindenre, amit az ember nem ismer- rákerestem a Google-on, s rá kellet jönnöm, hogy ez nem a "menzásnénik" legújabb, a tegnapi maradékok felhasználásával alkotott kreációja, hanem egy létező étel. A neve hallatán összefutott a nyál a számban, azután mikor elém tették, kiderült: ez nem más mint milánói makaróni rántott hússal. Hihetetlenül nagy csalódás: hiszen én nem rajongok a rántott húsért. Éhes gyomor mindent bevesz, az étel elfogyott, s persze közben arra gondoltam, ezt akár én is el tudnám készíteni. Sőt valamit ki fogok találni az unalmas rántott hús helyett! Persze fantáziám sajnos nem határtalan, illetve a határtalan fantázia nem biztos hogy fogyasztható ételt szül, így újításom lényege, hogy a husikat szalonnával és sajttal töltöm.

Egy adaghoz kb. 10 szelet karaj szükséges. A húst kiklopfoljuk, sózzuk, melyeket fel szeretnénk göngyölni borsozzuk, illetve ízlés szerint fűszerezzük. A szeletekre helyezünk egy szelet sonkát vagy szalonnát, valamint egy kis darab trappista sajtot, majd az egészet felgöngyöljük, s egy hústűvel rögzítjük. Panírozás ezután hagyományos módon: liszt-tojás-zsemlemorzsa, majd forró olajban kisütjük. A tésztához elkészítjük a szószt: a darált húsból készült pörköltet ketchuppal vagy paradicsommal, paprikával valamint zöld fűszerekkel (bazsalikom, oregánó, borsikafű) gazdagítjuk. A kifőtt makarónit összekeverjük a mártással, s ízlés szerint "sima" vagy szalonnával bélelt rántott hússal fogyasztjuk.

A Pincefalvak.hu borajánlata Szemes József Villányi Portugieser 2008.
Közepesen mély, rubinvörös színű, fajtajelleges Portugiesert ajánlunk ehhez az ételhez. Illatában és ízében a friss meggy érezhető leginkább. Könnyű, a fajtához képest közepes testű, magas csersavtartalmú bor. Utóízében egy kis fanyarság érződik, amit a milánói sertésborda jól ellensúlyoz.  

Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu
 

Csirkemell "Öcsém kedvére"

Az általunk különösen kedvelt csirkés étel fantázianeve: csirkemell öcsém kedvére. Annak ellenére, hogy a családban senkinek nincs öccse, gyakran kerül az asztalra, mivel finom, gyorsan elkészíthető,dekoratív étel.70 dkg csirkemell, só, bors, 8-10 szelet vékony húsos szalonna,kevés liszt, 3 tojás, 15-15 dkg reszelt trappista valamint füstölt sajt, kb. 8-10 szelet sonka és 2 dl tejföl szükséges a remekmű elkészítéséhez. A csirkemellet darabokra vágjuk, sózzuk borsozzuk. Egy kerek jénai tálat kibélelünk szalonnacsíkokkal, oly módon, hogy a szeletek kilógjanak az edényből, s később visszahajthatók legyenek. A husikat ezután tulajdonképp bepanírozzuk, csak a megszokott zsemlemorzsa helyett a végén reszelt sajtba forgatjuk. A szalonnával bélelt tálba teszünk egy réteg húst, majd egy réteg sonkát helyezünk rá, s ezt így folytatjuk, míg tele nem lesz az edény. A tetejére öntjük a tejfölt, s beborítjuk a lelógó szalonnavégekkel. Forró sütőben kisütjük, kb. 1-1,5 óra szükséges, hogy elkészüljön. Miután kivettük a sütőből-és még nem ülnek az asztal körül türelmetlen, éhes emberek- hagyjuk a tálban kihűlni, így később abból egészben ki tudjuk borítani. A szalonnaszeletekbe burkolt rakott husi nemcsak finom, de látványos is.
S mire elérkezik az evés ideje, már bárki kedvére felszolgálhatjuk...

A Pincefalvak.hu borajánlata Malatinszky Kúria Serena 2009.

A Serena egy szalmasárga, közepesen mély színű házasítás. Chardonnay és Rajnai rizling adja a gerincét, amelyet még egy kis Ottonel muskotály borral fűszereztek. A két világfajta élénk savaival, gyümölcsaromáival, zamataival (alma, citrusok) versenyre kelhet az étel fűszerességével. Az Ottonel muskotálytól „kivirágzó” bor teltsége, közepesen hosszú utóízei kellemes lecsengést adnak a párosnak.
 
Borokról és borvidékeinkről bővebben: http://www.pincefalvak.hu/