Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. március 18., vasárnap

Csiga alakú bukta

Újabban szakácskönyvekre vadászom a vaterán. Itt találtam rá nemrég egy 1961-es kiadású könyvre. Szerzője Komsa Anna, s érdekessége, hogy Bukarestben adták ki. A szakácskönyv tetszik, de legjobban annak örültem, hogy volt benne egy régi újságkivágás: 'Levesbetétek és heti étrend':) 600. recept (merthogy a receptek meg vannak számozva!), a csiga alakú bukta. A tészta egy egyszerű kalácstészta, de azzal, hogy csiga alakúra hajtogatjuk sokkal mutatósabb, s szerintem, a töltelék is jobban eloszlik így, mint egy egyszerű kalácsban. 
A recept a következő: "Tálba 1/2 kg lisztet teszünk, 1 dkg élesztővel, 1 kockacukorral és kevés langyos tejjel kovászt készítünk, ha jól megkelt a liszthez tesszük. Hozzáadunk 5 dkg felolvasztott vajat, 2 kanál porcukrot és annyi langyos tejet, hogy kalácskeménységű tésztát nyerjünk, majd kelni hagyjuk. Ha megkelt, a nyújtótáblán egész vékonyra kinyújtjuk, zsírral vagy vajjal bekenjük, összehajtjuk, aztán hűvös helyre tesszük, még kétszer megismételjük a hajtogatást, éppen úgy mint a vajas tésztánál, harmadszor kinyújtjuk egész vékonyra. 5 cm széles 10 cm vékony csíkokat vágunk belőle, közepét végig megkenjük szilvalekvárral, egymásra hajtjuk és csiga alakúra göngyöljük. Vajjal vagy zsírral kikelt tepsibe rakjuk, tetejét nagy darabokra tört cukros dióval beszórjuk, rögtön sütőbe tesszük és szép pirosra sütjük."
Csupán annyit változtattam az eredeti recepten, hogy nem készítettem kovászt, csak megfuttattam az élesztőt langyos cukros tejben. A tetejét pedig elfelejtettem megszórni cukros dióval...
Nagyon finom lett. Legközelebb rumos-diós-csokis töltelékkel fogom készíteni.