Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. december 11., vasárnap

Omlós diós nyulak és tallérok

"Felmászott a nyúl a fára,
Csizmát húzott a lábára.
Kalapot tett a fejére,
Ne süssön a nap szemébe."

Ha saját készítésű édességet szeretnénk ajándékozni karácsonyra, az omlós diós süti szerintem tökéletes. Finom, aranyos, s már most is elkészíthetjük, karácsonyig eláll. Csak egy szép, karácsonyfákkal, hóemberekkel és távolba révedő őzikékkel díszített  süteményes dobozt kell még beszereznünk, amiben a fa alá kerülhetnek. 
Egy kisebb (1-2 tepsis) adaghoz 20 dkg lisztre, 10 dkg dióra, 15 dkg vajra valamint 5 dkg cukorra van szükség. A hozzávalókat összedolgozzuk, kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd kedvünk szerint különböző formákat szaggatunk. Ezután sütőpapírral kibélelt tepsiben kb. 170 C-os sütőben készre sütjük a tallérokat. 10-15 perc alatt elkészülnek, de vigyázzunk mert könnyen odaégnek! 
Ha kihűltek csokival vonjuk be őket. A csokimázat most rendhagyó módon készítettem egy új módszerrel. Elsőre furán hangzott, de meg kell mondjam jó ötletnek bizonyult. 5 dkg margarint a tűzhelyen felolvasztunk, majd 10 dkg darabokra tört tortabevonót a forró margarinhoz adunk. Addig kevergetjük, míg a csoki elolvad. Ezután bemártogatjuk a sütiket. A csokoládé nem lett egészen fényes, azonban szép egyenletesen befedte a kekszet, s viszonylag hamar megszilárdult. 
Azért karácsonyig tartsuk hűvös helyen!