Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. augusztus 10., szerda

Szilvásgombóc

"Íme a Föld.
Sose lehet tudni, hogy hol van a fent és lent.
Íme az ember.
Nem lehet látni, de ott van a lényeg benn:

Van-e titka?

Van-e íze?
Van-e szíve, ami jó?
Van-e magja?
Van-e még egy?
Van-e húsa olvadozó?
Ember, mint a Föld olyan,
Gombócnak is lelke van! "                     
                         "A Padlás"





Legtöbbünknek a gombócról persze nem A Padlás jelenet, hanem az Indul a bakterház jut eszébe. Ugyan, ha jól emlékszem ott nem szilvás, hanem lekváros gombócot készített a banya. Hogy szilvás, lekváros vagy barackos, mindegy is, azonos módon készül.
Első lépésként a krumplit héjában feltesszük főni. 5-6 db nagyobb krumpliból kb 15 db gombóc készíthető, természetesen annak függvényében, hogy azok kisebbek vagy öklömnyiek. A főtt krumplit meghámozzuk, összetörjük, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ezután diónyi zsírt, néhány csipet sót, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta már ne ragadjon, de könnyen formázható legyen. A szükséges liszt mennyisége nagyban függ attól, hogy milyen a burgonya. Ilyenkor nyáron, még "vizesebbek" krumplik, így több lisztet kell használnunk, mint március végén. 
A tésztából kis darabokat szaggatunk, tenyerünkben kb. 1 cm vastagra lapítjuk, majd belehelyezzük a tölteléket. A szilvába vagy sárgabarackba tehetünk fahéjas cukrot, de akár egy kis diót is. Ha gyümölcsök túl nagyok, daraboljuk fel, hiszen a nagy gombóc jó, de azért túlzásba ne essünk:)
Ezután bő, forró vízben kifőzzük őket. Akkor készültek el, ha már víz tetején lebegnek, nem süllyednek le. Végül pirított zsemlemorzsába forgatjuk, s melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk.
A gombóccal én is úgy vagyok mint a kis Bendegúz, inkább elrontom a gyomrom, de amit lehet nem hagyok meg másnapra. Persze azért ne együnk annyit, hogy kísértetet lássunk a kukoricásban...