Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. január 14., péntek

Spenót

A spenótról szerintem az emberek többségének elsőként az jut eszébe, hogy gyerekkorában, hogy utálta. Ezzel én is így voltam, míg meg nem tudtam, hogyan készül. A piruló fokhagyma illata és az olvadó füstölt sajt látványa meghozta az étvágyam- úgy gondoltam amiben ilyen finom összetevők vannak, az túlságosan rossz nem lehet. 
Első lépésben elővesszük a fagyasztóból a mélyhűtött spenótot, melyet egy fülledt nyári délutánon készítettünk a hűvös konyhában. (A spenótleveleket megmostuk, s bő vízben 15-20 perc alatt megfőztük. A főzővizet leöntöttük róla, s  húsdaráló vagy turmix segítségével pépesre daráltuk. Ezután zacskóba tettük, s mikor teljesen kihűlt beraktuk a fagyasztóba.)
Rántást készítünk: kevés zsíron zsemleszínűre pirítunk 2-3 gerezd fokhagymát, majd kevés lisztet adunk hozzá. A lábosba öntünk egy egy adag pépes spenótot, s  simára keverjük. Az adag nagyságától függően 1,5-2 dl tejjel felengedjük, egy csipetnyi sóval ízesítjük, majd 10-15 percig főzzük. Amikor elkészült hozzá adunk egy adag reszelt füstölt sajtot. Ha a sajt felolvadt levesszük a tűzről, s máris tálalhatjuk.  

A Pincefalvak.hu borajánlata Benedek Pince, Cserszegi fűszeres 2009

Halvány, szalmasárga bor. Intenzíven muskotályos illatú, amit élénk citrusos aromák kísérnek. Ízében mindezeken túl még a köszméte is jelen van. A reduktív borokra jellemző frissességét a kevés, de érezhető szén-dioxid segíti megőrizni. Alkoholja alacsony, mindössze 11 tf %-os. Karcsú teste, légies könnyedsége és intenzív ízei révén különösen jól kiegészíti a spenót nem különösebben felfokozott, de finom ízeit.

Borainkról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu