Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 18., péntek

Csokoládés muffin


Sokáig azt gondoltam, muffint készíteni szégyen, miután egyszer valaki azt a velős megállapítást tette a fülem hallatára: "azok a lányok szoktak muffint sütni, akik nem túl ügyesek a konyhában és mást nemigen tudnak". Így évekig nem készítettem muffint. Aztán később rájöttem, attól, hogy valami egyszerű, még lehet finom, egyébként sem vágyik az ember minden áldott nap emeletes tortára. Aki pedig nem egy sokat próbált konyhai veterán, jobban is teszi, ha nem a farsangi fánknak vagy az eszterházi tortának ugrik neki első körben.
A muffin elkészítése egyébként valóban nagyon egyszerű és gyors, s rengeteg változat létezik. Kedvencem a csokis, melyhez 3,5 bögre liszt, 1 csomag sütőpor, 1/2 bögre kakaópor, 15 dkg margarin, 1,5 bögre cukor, 2,5 bögre tej, 4 tojás valamint 10 dkg csokoládé (nyomorék csokinyúl, agyérgörcsös csokimikulás, stb...) szükséges. (A hozzávalók méréséhez egy két dl-es bögrét használunk.) Első lépésben a tojások fehérjét és sárgáját kettéválasztjuk. Ezután a tojássárgáját összekeverjük a többi hozzávalóval, majd a habbá vart tojásfehérjével. A muffinformát kivajazzuk vagy színes muffinpapírokat helyezünk el benne, s beletöltjük a masszát. A tészta közepébe bármit elrejthetünk (amit később szívesen meg is találnánk benne), pl. aszalt gyümölcsöt, csokoládét, mogyorót, meggybefőttet.....Forró sütőben sütjük ki, kb. 20-25 perc alatt készül el.


A Pincefalvak.hu borajánlata Andrássy Pincészet 6 puttonyos Aszú 2000
A csokoládés muffint, ha még aszalt gyümölcsökkel is gazdagítjuk különösen jól illik hozzá ez a már szép kort megért, de korántsem koros aszú. Mély színén, enyhén zölddiós illatán érződik ugyan kicsi oxidáltság, de ezt az érzetet hamar felváltja az aszalt gyümölcsök illata. Ízében szintén az érett kajszi, füge köszön vissza. Savai kerekek a magas cukortartalommal harmonizálnak. Legyen a muffin egyszerű sütemény vagy sem, egy ilyen borral párosítva biztosan elvarázsoljuk vele a vendégeinket!


Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu