Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. május 29., szombat

Rétes

"Én is ettem kettőt, te is ettél kettőt, Kiskelemen Zakariás evett tiszenkettőt"
Gyerekként mindig Kiskelemen Zakariást irigyeltem, mikor a Gőgös Gúnár Gedeon idevágó fejezetét olvastam: egyrészt mert ő tizenkettőt evett, másrészt a mi konyhánkban sosem készült rétes...
A hagyományos rétestészta elkészítése nehéz feladat. Én sajnos nem tudok ilyet készíteni, sőt olyat sem ismerek aki tud. A minden háztartásban felelhető "gasztro-irodalmi" alapmű, azaz Horváth Ilona szakácskönyve szerint a fél kiló sikérdús lisztből, diónyi zsír valamint 4 dl víz hozzáadásával készülő tésztát 15 perc pihentetés után egy sima abrosszal leterített asztalon az öklünklel (nem tenyérrel vagy az ujjainkal) asztallap nagyságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát félig megszárítjuk, majd a töltelék behelyezése előtt zsírral megkenjük. Szép feladat....Ezek után azt hiszem mindenki látja lelki szemei előtt ahogy a következő bevásárláskor behelyezi a kosárba a kész rétestésztát. Rétestésztát venni persze nem szégyen, de ha itt tartunk, akár már rétest is vehetünk a pékségben.

Ezért, én megelégszem egy olyan rétessel, ami ugyan lehet hogy kevésbé finom mint a hagyományos, de az íze és állaga szerintem kiváló, s egy gyúródeszkán is könnyen elkészíthető.
20 dkg lisztet 1 tojássárgával, 2 dl tejföllel valamint egy csipet sóval összedolgozunk, s jó nagyra kinyújtjuk. Természetesen nem lesz asztallap nagyságú, csak amekkora kényelmesen elfér a deszkán. A tésztalapot megkenjük 12 dkg olvasztott margarin, s 10 dkg liszt keverékével, majd szorosan feltekerjük. A tekercset 6 egyenlő részre osztjuk, így 6 rétesünk lesz. A darabokat kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, s kisütjük. A sütőt bátran állíthatjuk magasabb fokozatra (magasabbra mint kelt tészta esetén). A kész réteseket, miután kisültek tejföllel kenjük meg, így a tészta puhább lesz.
Igaz, hogy ez a rétes nem "igazi", de mi magunk készíthetjük, és nekem igazándiból jobban is ízlik mint a bolti réteslapból készült.