Májkrémes kenyeret készíteni óvodás korunkban is kiválóan tudtunk. Azonban felnőttként már mi magunk készíthetjük a kenyeret és a májkrémet is, így a feladat nagyobb kihívást jelent.
A májkrémhez fél kg csirkemájat megmosunk, sózzuk és fűszerezünk, majd kevés zsíron megsütünk. Rakhatunk mellé fokhagymát, borsot, majoránnát, borsikafüvet, rozmaringot. Forró sütőben vagy serpenyőben fél óra alatt elkészül. Miután a máj kihűlt egy dl tejszínnel összeturmixoljuk, majd hozzáadunk 1 dl tejszínből készült tejszínhabot. Ha nem sikerül tökéletesen felverni a tejszínt az sem gond, nem kell hozzá habfixáló. (Igaz, hogy a növényi tejszínt könnyebb habbá verni, azonban most ne azt válasszunk.) A krémet még ízlés szerint fűszerezhetjük, majd hűtőben néhány órát pihentetjük. Ezalatt kissé megszilárdul, s kellemes, kenhető állaga lesz.
A kenyérhez 65 dkg lisztre, két evőkanál olajra, két-két kiskanál sóra illetve cukorra valamint 2,5 dkg élesztőre van szükség. Az élesztőt a cukorral langyos vízben felfuttatjuk, majd a lisztel, sóval és a kevéske olajjal összedolgozzuk. A dagasztás során annyi vizet adunk hozzá, hogy kellemes, puha tésztát kapjunk. Ez kb. 3-4 dl, de függ a liszt minőségétől is. A teljes kiőrlésű liszthez több víz szükséges.
A tésztát langyos helyen kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd kedvünk szerint cipókat, kifliket, zsemléket, stb... formázunk belőle. A teljes kiőrlésű lisztből készült tészták nem kelnek meg annyira, mint a fehér lisztből készültek, ezért érdemes őket fele-fele arányban használni. A tepsiben még fél órát pihentetjük a kenyeret, majd 170-180 fokos sütőben megsütjük.
A tésztát langyos helyen kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd kedvünk szerint cipókat, kifliket, zsemléket, stb... formázunk belőle. A teljes kiőrlésű lisztből készült tészták nem kelnek meg annyira, mint a fehér lisztből készültek, ezért érdemes őket fele-fele arányban használni. A tepsiben még fél órát pihentetjük a kenyeret, majd 170-180 fokos sütőben megsütjük.
A májkrémes kenyér készítésének további lépéseit pedig már mindenki ismeri. Májkrémünk, lévén hogy tejszín van benne nem áll el olyan sokáig mint a bolti májasok, azonban finomabb, így hamarabb el is fogy.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése