"Rég gyötrődve kutatjuk,
hogy a tojás volt-e előbb vagy a tyúk.
A tyúkot ez a gond sohasem bántotta,
csak az, mi lesz előbb: pörkölt vagy rántotta?"
(Romhányi)
"S szegény arra nem is gondolt, hogy a májára pályázunk:)...
A belsőségek közül talán a máj a legegészségesebb, hiszen rengeteg A vitamint tartalmaz, mely pozitív hatással van a látásra. A csirkemáj elkészítése rendkívül egyszerű, s melegen vagy hidegen egyaránt finom. Egy tepsibe felkarikázott vöröshagymát, fokhagymát helyezünk, majd ráfektetjük a majoránnával, s durvára őrölt borssal bőségesen megszórt csirkemájat. Kevés vizet öntünk alá, a tepsit alufóliával fedjük be, s magas hőfokon készre sütjük. Amikor a máj már kész, levesszük a fóliát, s még 10-15 percig sütjük, hogy kissé megpiruljon. Amikor elkészült megsózzuk, s frissen burgonyával, hidegen pedig friss kenyérrel zöldségekkel fogyaszthatjuk. Hűtőben jó néhány napig eláll.
Amikor pedig elkövetjük azt a hibát, hogy túl sokat készítünk, s megunjuk készíthetünk belőle májas batyut. A tésztához 50 dkg liszt, 5 dkg margarin, kevés só, apróra vágott rozmaring , egy fél kocka élesztő (cukor) valamint víz szükséges. Az élesztőt langyos vízben kevés cukorral megfuttatjuk, majd alaposan összedolgozzuk a hozzávalókkal s annyi vízzel, hogy megfelelő állagú kenyértésztát kapjunk. A tésztát duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, kockára vágjuk, s a csirkemájat a tésztába burkoljuk. Langyos sütőbe helyezzük őket, majd magasabb fokozaton készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése