Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. február 6., vasárnap

Fűszeres pástétom, avagy fasírozott egy kicsit másként

Milyen jó is az az étel, amiből készítünk egy adagot, s utána több napig fogyaszthatjuk, anélkül hogy ráunnánk. Az első nap főzelékkel, a másodikon salátával,  harmadik nap szendvicsben....A pástétom egyszerű , látványos, könnyen szeletelhető, s tényleg szinte mindenhez fogyasztható. Számos változata létezik. Én a legegyszerűbb módon készítem, de talán egyszer majd egy bonyolultabb változat is sorra kerülhet.
A pástétom tulajdonképp olyan mint egy fasírozott, csak másképp fűszerezzük,s nem  a megszokott módon sütjük ki. Kb. 1 kg darált sertéshúst összedolgozunk 2 nagy fej apróra vágott vöröshagymával, 2 egész tojással,  valamint 2 kiskanál sóval. A masszát ezután  ízlés szerint fűszerezzük. Bármit rakhatunk bele, lehet a pástétomunk oregánós-bazsalikomos, kakukkfüves, borsos, vagy épp petrezselymes. Kerülhet bele apróra vágott gomba vagy pritaminpaprika is. Egy őzgerincformát alaposan kizsírozunk, vagy bacon csíkokkal kibélelünk, s belesimítjuk a húst. A tetejét lefedjük alufóliával, s egy nagyobb, vízzel teli tepsibe helyezzük. Ezután forró sütőben kb. egy óra alatt elkészül. 
Ha sütés/párolás közben folyadék képződne mellette öntsük le róla, s  borítsuk egy tálcára. Várjuk meg míg kihűl, hiszen így tudjuk a legszebben szeletelni. 

A Pincefalvak.hu borajánlata Hernyák Pince Zöld veltelini 2009

Fűszeres ételhez fűszeres bort! A Hernyák Pince Zöld veltelinije jól megállja a helyét még a bátrabban fűszerezett pástétom mellett is. Amíg a fűszerek és virágok váltogatják egymást illatában, ízében már egyértelműbben érezhető a fehér bors zamata, mint a virágok. Savai kerekek, teste a helyén van, alkoholja talán kicsit magasabb, mint azt várnánk, de sebaj, hiszen általa válik szép hosszúvá. Ne tévesszen meg senkit az alkoholédesség, nem édes ez a bor!

Borainkról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu