Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. július 23., péntek

Túrókészítés


-Hogy alszik meg a tej,tudós cica-mica?
-Ha bölcsőbe teszik,tudatlan Katica.
-Tente, köcsög, tente...-dalolgat Katica.
-Sebesebben ringasd!-könyörög a cica.
-Oda az aludttej!-jajgatja Katica.
-Nekem ébren is jó! - neveti a cica.







A túró remek találmány. Szerintem véletlenül fedezte fel valaki, amikor kinn felejtette a tejet.:) Készíthetünk belőle süteményeket, körözöttet, pogácsát és még rengeteg mindent. Az egyetlen probléma, hogy nagyon drága, hisz egy kiló túró áráért vásárolhatunk egy kiló húst. Én ezen mindig felháborodom, ezért úgy döntöttem megnézem, mennyibe kerülne, ha magam készíteném a túrót.
A kiindulási alapanyag 2 liter kezeletlen tej volt, melyet 400 ft.-ért vásároltam a piacon. Ezután a tejet egy lábosba öntöttem, mely macskáktól mentes, langyos helyen egy nap alatt megaludt. Ezután leszedtem róla a tejfölt, feltettem a tűzhelyre, s alacsony fokozaton melegíteni kezdtem. Fontos, hogy lassú tűzön melegítsük, mert ha hirtelen melegszik, a túró nagyon száraz lesz. Mikor már "összetúrósodott", tehát a savó és a túró különvált egy szűrőbe öntöttem, s hagytam lecsepegni.
A két liter tejből 20 dkg túró készült. Így már érthető miért olyan drága, hiszen én egy kg túrót 2000 ft. értékű tejből tudnék készíteni.
Mindezek ellenére szerintem egyszer érdemes kipróbálni a házi túrókészítést. Ne legyünk olyan tudatlanok, mint Katica!:)