Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. augusztus 6., péntek

Sült csirkemáj



"Rég gyötrődve kutatjuk,
hogy a tojás volt-e előbb vagy a tyúk.
A tyúkot ez a gond sohasem bántotta,
csak az, mi lesz előbb: pörkölt vagy rántotta?"
(Romhányi)

"S szegény arra nem is gondolt, hogy a májára pályázunk:)...







A belsőségek közül talán a máj a legegészségesebb, hiszen rengeteg A vitamint tartalmaz, mely pozitív hatással van a látásra.
A csirkemáj elkészítése rendkívül egyszerű, s melegen vagy hidegen egyaránt finom. Egy tepsibe felkarikázott vöröshagymát, fokhagymát helyezünk, majd ráfektetjük a majoránnával, s durvára őrölt borssal bőségesen megszórt csirkemájat. Kevés vizet öntünk alá, a tepsit alufóliával fedjük be, s magas hőfokon készre sütjük. Amikor a máj már kész, levesszük a fóliát, s még 10-15 percig sütjük, hogy kissé megpiruljon. Amikor elkészült megsózzuk, s frissen burgonyával, hidegen pedig friss kenyérrel zöldségekkel fogyaszthatjuk. Hűtőben jó néhány napig eláll.
Amikor pedig elkövetjük azt a hibát, hogy túl sokat készítünk, s megunjuk készíthetünk belőle májas batyut. A tésztához 50 dkg liszt, 5 dkg margarin, kevés só, apróra vágott rozmaring , egy fél kocka élesztő (cukor) valamint víz szükséges. Az élesztőt langyos vízben kevés cukorral megfuttatjuk, majd alaposan összedolgozzuk a hozzávalókkal s annyi vízzel, hogy megfelelő állagú kenyértésztát kapjunk. A tésztát duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, kockára vágjuk, s a csirkemájat a tésztába burkoljuk. Langyos sütőbe helyezzük őket, majd magasabb fokozaton készre sütjük.