Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. január 28., szombat

Sertéscomb erdei gombákkal, burgonyagombóccal

Nemrég felfedeztem, hogy a "spárban" kaphatók fagyasztott erdei gombák. Persze biztos nem olyan finom, mint amit ősszel frissen vásárolunk a piacon, azonban egy nagyon egyszerű ételt is könnyen különlegessé tehetünk vele.
Fél kg sertéscombot felszeletelünk kisebb, kb. 1 x 4 cm es darabokra.  Egy nagy fej hagymát apróra vágunk, kevés zsíron megpirítjuk majd hozzáadjuk a húst. Kevés vizet öntünk alá, s sóval, borssal s néhány babérlevéllel puhára pároljuk. Mikor a hús elkészült hozzáadunk kb. 2 dl tejszínt, valamint egy adag apróra vágott gombát. ( Fagyasztott erdei gomba keverék, "magyar erdők gombái" néven kapható. Van benne vargánya, rókagomba, tinóru, valamint csiperke. Tisztított és aprított. Az ára kissé borsos, de néha-néha belefér.) A gombákkal együtt még kb. 20 percig főzzük. A végén  ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s ha a tejszínes mártás nem elég sűrű picike lisztel besűríthetjük. 
Köretnek burgonyagombócot választottam. Ilyenkor tél vége felé a legjobb gombócot csinálni, mer a krumplik már "kiapadtak", fonnyadtak. Kevesebb liszt kell hozzá. 
A gombóchoz a krumplikat héjában megfőzzük, majd megvárjuk míg tejesen kihűlnek. Ezután meghámozzuk, összetörjük, s diónyi zsírral, kis kanálnyi sóval valamint annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Nedves kézzel gombócokat formálunk, s forrásban lévő készre főzzük. (Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, még egy-két percig kell főzni őket.)
Az ételt szerintem nehéz igazán gusztusosan tálalni, legalábbis nekem nem sikerült, de az íze mindenért kárpótol.