Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. május 26., szerda

Bodzaszörp

A szörpkészítés és ivás ideje kétségkívül a tavasz és a nyár, hiszen ősszel és télen forralt bort iszunk, valamint teát (azt is kizárólag sok rummal). A nyáron készített szörpöket természetesen tartósítva télire is elrakhatjuk, azonban a mi háztartásunkban még egyetlen gondosan elspájzolt üveg sem érte meg a szeptembert. Ez nem is csoda, hiszen a tikkasztó nyári melegben a fröccsre és a jó hideg sörre is ráun egyszer az ember, s hát vizet csak nem ihatunk....Mire tehát elérkezik a július vége, számos szörpöt készítünk, kezdve a bodzától a málnán át a meggyig.

A tavasz első "szörp-projektje" tehát a bodzaszörp, melyből két változatot is készíthetünk. Az egyik az ivólé, a másik a hagyományos szörp. A különbség tulajdonképpen abban rejlik, hogy az egyik gyorsfogyasztásra készül, így nincs benne tartósító, valamint kevésbé tömény, míg a másikat inkább akkor célszerű elkészíteni, ha mégis úgy döntenénk, hogy a zsíros téli étkek leöblítésére egy adag bodzaszörp lesz a legalkalmasabb. A szörpöt mindkét esetben egy öt literes uborkás üvegben készítjük (kihasználjuk, hisz még úgysincs benne a kovászos uborka, a csalamádé meg már elfogyott a disznótoroshoz). De egyéb fedhető, nagyméretű edény is alkalmas a célra.

Ivólé esetén kb. 10 db bodzaernyőt megmosunk, s az üveg aljára teszünk. Egy öt literes adaghoz 80 dkg cukrot öntünk a virágokra, ezen felül két csomag citromos teaízesítőt valamint 2 karikára vágott citromot dobunk az üvegbe. Felöntjük vízzel, lefedjük, s 4-5 napig állni hagyjuk. Ezután már csak le kell szűrni. A cukor illetve a citrompótló (melyet citromsavval is helyettesíthetünk) fel fog oldódni ez alatt a néhány nap alatt. A folyamatot elősegíthetjük azzal, ha langyos vízzel töltjük fel az üveget, illetve ha naponta megkavarjuk. Számos recept azt javasolja, hogy készítsünk szirupot, s ezt öntsük a virágokra, azonban ez tapasztalataim szerint teljesen felesleges, mivel a cukor, néhány nap alatt- egy kis kevergetéssel-fel fog oldódni.

Szörp esetén, az öt literes adaghoz 1-1,5 kg cukrot teszünk-attól függően mennyire szeretnénk tömény oldatot. A teaízesítő és a friss citrom helyett, 1,5 dkg borkősavat és 1,5 dkg citromsavat használunk, így a szűrlet tisztább lesz. Szintén 4-5 napig állni hagyjuk, s a cukor oldódását napi egyszeri keveréssel segítjük elő. Mielőtt jól záródó üvegekbe töltjük, teszünk hozzá nátrium-benzoátot. Ezt szerintem már érdemes közvetlenül a kiporciózott adagokba szórni, 1 literhez kb. 2-3 késhegynyit.

A bodzavirágokat ily módon feldolgozva, csekély energiabefektetéssel nagy sikereket érhetünk el. Nem szabad arra várnunk, hogy majd ősszel, a mindent tartósan beszínező ,lila bodzabogyókból fogunk szörpöt vagy lekvárt készíteni, hiszen akkorra a madarak már felét lecsipegetik, s nekünk is csak a csipegetés marad....

Borajánlat:


A Pincefalvak.hu borajánlata Nyakas Pincészet, Budai sauvignon blanc, 2009

Nem kell megijedni, nem akarunk semmilyen bűnös dolgot elkövetni, pl. borba szörpöt vagy ilyesmit, brrrr.. ilyen eszünkbe sem jut! Egyszerűen csak arra gondoltunk, hogy ha valaki szereti a bodzaszörpöt és esetleg a finom borokat, akkor annak biztosan tetszene ez a Sauvignon blanc. Nagyon fajtajelleges, a bodzavirág illata és a bodzaszörp íze vonul végig rajta. A bodzás jegyek nem harsogják azonban túl a többi elegáns ízeket, hanem szépen lassan előbújnak nyelvünkön a körte, a citrusok és az egres is. Élénk, de kerek savai, finom alkoholja kellemes összbenyomást gyakorolnak a kóstolóra. Íze hosszan megmarad.

Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu