Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. július 16., szombat

Padlizsánkrém

"...megtalálta a borítékot, melyben egy füzet széléről letépett fecni volt, és rajta ceruzával írt egysoros válasz: Jó, férjhez megyek magához, ha megígéri, hogy soha nem etet velem padlizsánt."
Gabriel García Márquez - Szerelem a kolera idején

Ha egyszer nekiállunk padlizsánkrém receptet keresni, nem tudunk majd választani a bőség zavarában. Van aki megsüti, van aki megfőzi, az igazi ínyencek pedig grillezik. Van aki többféle fűszert tesz hozzá, s van aki semmit. Ahogy minden padlizsán különböző méretű - formájú, ízük mégis ugyanolyan finom, úgy a különböző padlizsánkrémek is biztosan mind egytől egyig mennyeiek.
Én egy nagyon egyszerű és biztonságos változatot szoktam készíteni, ahol esély sincs rá, hogy a padlizsánok felrobbanjanak a sütőben vagy a kerti grillezés közben meggyulladjon a hajam. Íze nem túl domináns, így a friss pirítósra kent krémet még mindenki a saját szájíze szerint fűszerezheti. 
Egy közepes adaghoz 4 padlizsánt meghámozunk, kockára vágunk, s kevés vízzel puhára párolunk. Ezután szűrőben hagyjuk kihűlni, s lecsepegni. Egy közepes fej vöröshagymát, s 4 gerezd foghagymát apróra reszelünk, majd a padlizsánhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, s 4-5 evőkanálnyi olívaolajat valamint mustárt adunk hozzá.  A krémet ezután alaposan összeturmixoljuk. 
Hűtőben néhány napig eláll, azonban biztosan hamarabb el fog fogyni, mintsem megromlana.