"...megtalálta a borítékot, melyben egy füzet széléről letépett fecni volt, és rajta ceruzával írt egysoros válasz: Jó, férjhez megyek magához, ha megígéri, hogy soha nem etet velem padlizsánt."
Gabriel García Márquez - Szerelem a kolera idején
Ha egyszer nekiállunk padlizsánkrém receptet keresni, nem tudunk majd választani a bőség zavarában. Van aki megsüti, van aki megfőzi, az igazi ínyencek pedig grillezik. Van aki többféle fűszert tesz hozzá, s van aki semmit. Ahogy minden padlizsán különböző méretű - formájú, ízük mégis ugyanolyan finom, úgy a különböző padlizsánkrémek is biztosan mind egytől egyig mennyeiek.
Én egy nagyon egyszerű és biztonságos változatot szoktam készíteni, ahol esély sincs rá, hogy a padlizsánok felrobbanjanak a sütőben vagy a kerti grillezés közben meggyulladjon a hajam. Íze nem túl domináns, így a friss pirítósra kent krémet még mindenki a saját szájíze szerint fűszerezheti.
Én egy nagyon egyszerű és biztonságos változatot szoktam készíteni, ahol esély sincs rá, hogy a padlizsánok felrobbanjanak a sütőben vagy a kerti grillezés közben meggyulladjon a hajam. Íze nem túl domináns, így a friss pirítósra kent krémet még mindenki a saját szájíze szerint fűszerezheti.
Egy közepes adaghoz 4 padlizsánt meghámozunk, kockára vágunk, s kevés vízzel puhára párolunk. Ezután szűrőben hagyjuk kihűlni, s lecsepegni. Egy közepes fej vöröshagymát, s 4 gerezd foghagymát apróra reszelünk, majd a padlizsánhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, s 4-5 evőkanálnyi olívaolajat valamint mustárt adunk hozzá. A krémet ezután alaposan összeturmixoljuk.
Hűtőben néhány napig eláll, azonban biztosan hamarabb el fog fogyni, mintsem megromlana.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése