" Meg kell enni! Ezt is, azt is. A puliszkát is, a túrót is. Aki nem keveri össze ésszel a kettőt, hanem előbb fölnyalogatja a túrót, annak a végire üresen marad a puliszka...!... Aki mindég csak puliszkát eszik, mindég csak puliszkát, akarattal... s a túrót félreteszi... annak vigyáznia kell, nehogy végül is a túró megromoljék... Ami pedig másokat illet..., nem kell irigyelni azt, aki mind csak pusztán eszi a túrót. A puliszkát, tudod, azt mindenkinek meg kell ennie! Én tudom ezt, én... nekem elhiheted. A puliszka, az nem romlik el. Az nem. Azt bizony meg kell enni, mind egy szemig. Ha öregen is, ha kutya-fáradtan, kutya-magányosan is. Azt meg kell enni. Nincs meghalás addig, míg az utolsó keserű morzsát is föl nem szedte az ember. Az így van.”
Wass Albert, A funtineli boszorkány
Puliszkát mindaddig nem ettem, míg nem olvastam Wass Albert műveit. Hallani is csak a görhéről hallottam, nagymamámtól, s arról sem dicshimnuszt. A kukoricalisztből vagy darából készült ételek így teljesen ismeretlenek voltak számomra, míg a Wass regények szorgalmas, ügyes, bátor hősei be nem lopták magukat szívembe. Ott bizony a szegény ember mást sem evett csak puliszkát meg túrót, esetleg egy kis szalonnát. Azt nem mondom, hogy ezentúl egy darab puliszkával vágok majd neki reggelente az útnak ha munkába megyek, de szerintem kimondottan finom köret, s néha mást is ki kell próbálni a krumplin, rizsen és nokedlin kívül.
A puliszka egyes vidékeken kukoricalisztből készül, azonban én darát használtam. A kukoricadarára annyi vizet öntünk hogy bőven ellepje, s kevés sóval feltesszük főni. Folyamatos kevergetés mellett 10-15 perc alatt készre főzzük. A vizet igény szerint fokozatosan pótoljuk. Készíthetjük egészen hígra, de ha kicsit keményebb lesz formázhatunk belőle gömböcöket, s megfuttathatjuk egy kis zsíron. Formába öntve megszilárdul, így szépen szeletelhetjük is.
"Aki puliszkát vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék”.-tartja a mondás a könnyű, nem túl kalóriadús ételről. Ebben a nagy nyári melegben azonban kiváló köret lehet. S ne felejtsük el mellőle a juhtúrót sem...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése