Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. február 18., péntek

Knédli

Kicsiny hazánkban ritkán készítenek knédlit, az emberek nagy többsége pedig-az általam végzett, nem reprezentatív közvélemény kutatás szerint- egyáltalán nem is ismeri. Magának a párolásnak/gőzölésnek sincs  nagy hagyománya, hiszen mi valamit vagy megsütünk vagy megfőzünk.
A knédli tésztája tulajdonképp egy kenyértészta, melyet a végén sütés helyett gőz fölött főzünk/párolunk meg.
Két nagyobb cipóhoz   1/2 kg lisztre, két kiskanál sóra és cukorra, kb. 3 dl vízre, valamint 2,5 dkg élesztőre van szükség. Az élesztőt langyos vízben, kevés cukorral felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Vizet annyit adunk hozzá, hogy kellemes, kenyértészta állagú legyen. Ha van kenyérsütő vagy dagasztó gépünk, az egyszerűség kedvéért azzal is dolgozhatunk.
A tésztát ezután langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, kisebb cipókat formázunk belőle, s  a gőz fölé tesszük. Ehhez, egy egyszerű párolóedény a legmegfelelőbb.  Vizet forralunk, majd a felső pároló részt olajjal kikenjük,s belehelyezzük a cipókat. Fedő alatt 25-30 perc alatt elkészülnek. A knédli a gőz fölött még növekedni fog, ezért a cipók ne legyenek túl nagyok, mivel könnyen összenőhetnek, vagy akár a fedőt is megemelhetik.
Kiváló köret bármilyen szaftos húsételhez, vadashoz vagy pörkölthöz. A megmaradt knédlit pedig később gőz fölött újra melegíthetjük, olyan lesz mintha frissen készült volna.