Kicsiny hazánkban ritkán készítenek knédlit, az emberek nagy többsége pedig-az általam végzett, nem reprezentatív közvélemény kutatás szerint- egyáltalán nem is ismeri. Magának a párolásnak/gőzölésnek sincs nagy hagyománya, hiszen mi valamit vagy megsütünk vagy megfőzünk.
A knédli tésztája tulajdonképp egy kenyértészta, melyet a végén sütés helyett gőz fölött főzünk/párolunk meg.
Két nagyobb cipóhoz 1/2 kg lisztre, két kiskanál sóra és cukorra, kb. 3 dl vízre, valamint 2,5 dkg élesztőre van szükség. Az élesztőt langyos vízben, kevés cukorral felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Vizet annyit adunk hozzá, hogy kellemes, kenyértészta állagú legyen. Ha van kenyérsütő vagy dagasztó gépünk, az egyszerűség kedvéért azzal is dolgozhatunk.
A tésztát ezután langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, kisebb cipókat formázunk belőle, s a gőz fölé tesszük. Ehhez, egy egyszerű párolóedény a legmegfelelőbb. Vizet forralunk, majd a felső pároló részt olajjal kikenjük,s belehelyezzük a cipókat. Fedő alatt 25-30 perc alatt elkészülnek. A knédli a gőz fölött még növekedni fog, ezért a cipók ne legyenek túl nagyok, mivel könnyen összenőhetnek, vagy akár a fedőt is megemelhetik.
Kiváló köret bármilyen szaftos húsételhez, vadashoz vagy pörkölthöz. A megmaradt knédlit pedig később gőz fölött újra melegíthetjük, olyan lesz mintha frissen készült volna.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése