Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. február 19., szombat

Savanyú vetrece

- Mit eszünk?
- Vetrecét?
- ???????

Hát igen...A vetrece nem tartozik a legismertebb ételek közé. Pedig az irodalmi adatok szerint  már a XVI. században jegyezték és készítették. Az értelmező szótár  a tokány egy fajtájaként tartja számon. "Savanyú étel, mely marhahúsból füstölt szalonnával és tejföllel készül." Én a tejfölt kihagytam, s nem is marhahúsból készült, de az eredmény tökéletes lett.
Egy nagyobb adaghoz 60-70 dkg húst (marha, sertés) 1-1,5 cm-es csíkokra vágunk. Két ujjnyi vastag füstölt szalonnát felkockázunk, s a forró serpenyőbe tesszük. Ezután három nagyobb fej apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk rajta. Ha nem sülne ki elegendő zsír a szalonnából, egy keveset még teszünk alá.
A megpirult hagymára rátesszük a húst, kevés vizet vagy bort öntünk alá, majd sóval, borssal, babérlevéllel s borsikafűvel ízlés szerint fűszerezzük. Fedő alatt 1,5-2 óra alatt elkészül, természetesen a hústól függően. Közben folyamatosan kevergessük, s pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A végén ízlés szerint mustárral valamint kevés ecettel ízesítjük, ettől lesz savanyú a vetrece. 
Ha hosszabb levet hagyunk rajta, tejföllel sűríthetjük be a végén. Így több szaftja lesz. 
Kínálhatjuk nokedlivel, knédlivel, zsemlegombóccal vagy főtt krumplival. 

Érdekes, hogy Török Erzsi, 1959-ben megjelent szakácskönyve szerint a vetrece maradék főtt húsból is készíthető:
" Maradék főtt húsból csinálhatod. Tedd forró zsírba a kis darabokra vágott húst. Miután főtt húsból csinálod, több zsír kell hozzá. Tégy alá kis vizet és ízlés szerint ecetet, hogy gyengén savanykás legyen. Ha elfőtte a levét, szórd be bőven borssal, s tégy bele néhány karikára vágott hagymát. Ha a hagyma is elkészült, süsd zsírjára. Burgonyával tálald."



Nincsenek megjegyzések: