Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. július 14., szerda

Olivás cipó fűszervajjal




Mindig irigyeltem azt akinek lehetősége volt otthon kenyeret készíteni. Most már nekem is van és amilyen gyakran lehet ki is használom az alkalmat. A kenyérsütőgép hatalmas segítséget nyújt, mivel kidolgozza a tésztát és egyenletes hőmérsékletet biztosít míg az megkel. Természetesen gép nélkül is készíthetünk kenyeret, de csak annak érdemes belevágni a tésztadagasztásba akinek húsz fekvőtámasz nem jelent megerőltetést. A sütést már sosem hagyom a masinára, mivel a megkelt tésztát nem árt még egyszer átdolgozni, s sokkal formásabb, könnyebb lesz ha sütőben készül el. A kenyértésztát szabadon alakíthatjuk, akár kisebb cipókat vagy zsömléket is gyúrhatunk belőle. Egy adag tészta 65 dkg lisztből, 2 teáskanál sóból, pici zsiradékból, egy fél élesztőből, kevés cukorból (az élesztő kelesztéséhez), valamint vízből áll. A tésztát géppel vagy egy erős karú kukta segítségével összedolgozzuk a kelt tészta készítésének szabályai szerint (az élesztőt langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd a többi összetevővel és kellő mennyiségű vízzel addig dagasztjuk, míg az el nem válik az edény falától). Miután langyos helyen kb. duplájára kelt a cipónk a kívánt alakra formázzuk, s betesszük a sütőbe. A tésztába illetve a cipók/zsömlék tetejére rakhatunk olívabogyót, aszalt paradicsomot, borsot, köménymagot, illetve bármilyen egyéb magvat vagy gabonapelyhet.
A frissen kisült kenyeret legjobb saját készítésű fűszervajjal megkenve fogyasztani. Ennek elkészítése rendkívül egyszerű, teavajra és különböző fűszerekre van szükségünk hozzá. A legfinomabb szerintem a durvára őrölt borssal, pici sóval, valamint apróra vágott metélőhagymával simára kevert vaj, azonban itt is bármilyen fűszert felhasználhatunk.
A paradicsomhoz ezelőtt mindig sült zsíros kenyeret ettem, de így nyáron a különböző fűszeres vajak jobban esnek. Így legalább olyan, mintha egészségesen élnénk...:)