Mindig irigyeltem azt akinek lehetősége volt otthon kenyeret készíteni. Most már nekem is van és amilyen gyakran lehet ki is használom az alkalmat. A kenyérsütőgép hatalmas segítséget nyújt, mivel kidolgozza a tésztát és egyenletes hőmérsékletet biztosít míg az megkel. Természetesen gép nélkül is készíthetünk kenyeret, de csak annak érdemes belevágni a tésztadagasztásba akinek húsz fekvőtámasz nem jelent megerőltetést. A sütést már sosem hagyom a masinára, mivel a megkelt tésztát nem árt még egyszer átdolgozni, s sokkal formásabb, könnyebb lesz ha sütőben készül el. A kenyértésztát szabadon alakíthatjuk, akár kisebb cipókat vagy zsömléket is gyúrhatunk belőle. Egy adag tészta 65 dkg lisztből, 2 teáskanál sóból, pici zsiradékból, egy fél élesztőből, kevés cukorból (az élesztő kelesztéséhez), valamint vízből áll. A tésztát géppel vagy egy erős karú kukta segítségével összedolgozzuk a kelt tészta készítésének szabályai szerint (az élesztőt langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd a többi összetevővel és kellő mennyiségű vízzel addig dagasztjuk, míg az el nem válik az edény falától). Miután langyos helyen kb. duplájára kelt a cipónk a kívánt alakra formázzuk, s betesszük a sütőbe. A tésztába illetve a cipók/zsömlék tetejére rakhatunk olívabogyót, aszalt paradicsomot, borsot, köménymagot, illetve bármilyen egyéb magvat vagy gabonapelyhet.
A frissen kisült kenyeret legjobb saját készítésű fűszervajjal megkenve fogyasztani. Ennek elkészítése rendkívül egyszerű, teavajra és különböző fűszerekre van szükségünk hozzá. A legfinomabb szerintem a durvára őrölt borssal, pici sóval, valamint apróra vágott metélőhagymával simára kevert vaj, azonban itt is bármilyen fűszert felhasználhatunk. A paradicsomhoz ezelőtt mindig sült zsíros kenyeret ettem, de így nyáron a különböző fűszeres vajak jobban esnek. Így legalább olyan, mintha egészségesen élnénk...:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése