Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 1., kedd

Túrógombóc

Sokszor érezzük úgy gombóc van a torkunkban, csak az a gond, hogy nem lekváros....

A gombócnak számos változatát elkészíthetjük, mind közül azonban az én kedvencem a túrógombóc. Nem csak az íze miatt kedvelem, hanem azért is, mert sokkal gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető mint testvérei, a krumplis tésztából készülő gombócok.

A túrógombóchoz 50 dkg túró, 1 dl búzadara, 1 dl zsemlemorzsa, 4 tojás, 1 evőkanál cukor valamint egy-két csipet só szükséges. Első lépésként különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. A hozzávalókat összedolgozzuk, kivéve a tojásfehérjét, melyet a végén habbá verve adunk hozzá. A gombócokat forró vízben kifőzzük, majd pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Cukorral megszórva, gyümölccsel vagy csokoládéval is finom, de szerintem a porcukorral édesített tejföl a legjobb választás. 

Borajánlat:

A Pincefalvak.hu borajánlata Kovács Nimród Borászat Battonage Chardonnay 2007
Ez a szalmasárga színű, meglehetősen intenzív illatú, seprőfelkeveréssel készült bor különlegesen szép példája a Chardonnay-nak. Illatában ásványok, élesztős jegyek dominálnak. Ízének teltsége, a seprős érlelésből adódó krémessége, vajas jellege, az érett szőlő jegyeit mutató almás, dinnyés ízek jól érvényesülnek a túrógombóc mellett. Annak édességével a bor savai jól harmonizálnak. A barrique hordó füstössége és ásványos ízei, az alkoholédesség nem uralkodnak el a boron, inkább gazdagítják azt.

Borokról és borvidékeinkről bővebben:  www.pincefalvak.hu