Sokszor érezzük úgy gombóc van a torkunkban, csak az a gond, hogy nem lekváros....
A gombócnak számos változatát elkészíthetjük, mind közül azonban az én kedvencem a túrógombóc. Nem csak az íze miatt kedvelem, hanem azért is, mert sokkal gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető mint testvérei, a krumplis tésztából készülő gombócok.
A túrógombóchoz 50 dkg túró, 1 dl búzadara, 1 dl zsemlemorzsa, 4 tojás, 1 evőkanál cukor valamint egy-két csipet só szükséges. Első lépésként különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. A hozzávalókat összedolgozzuk, kivéve a tojásfehérjét, melyet a végén habbá verve adunk hozzá. A gombócokat forró vízben kifőzzük, majd pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Cukorral megszórva, gyümölccsel vagy csokoládéval is finom, de szerintem a porcukorral édesített tejföl a legjobb választás.
A gombócnak számos változatát elkészíthetjük, mind közül azonban az én kedvencem a túrógombóc. Nem csak az íze miatt kedvelem, hanem azért is, mert sokkal gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető mint testvérei, a krumplis tésztából készülő gombócok.
A túrógombóchoz 50 dkg túró, 1 dl búzadara, 1 dl zsemlemorzsa, 4 tojás, 1 evőkanál cukor valamint egy-két csipet só szükséges. Első lépésként különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. A hozzávalókat összedolgozzuk, kivéve a tojásfehérjét, melyet a végén habbá verve adunk hozzá. A gombócokat forró vízben kifőzzük, majd pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Cukorral megszórva, gyümölccsel vagy csokoládéval is finom, de szerintem a porcukorral édesített tejföl a legjobb választás.
Borajánlat:
A Pincefalvak.hu borajánlata Kovács Nimród Borászat Battonage Chardonnay 2007
Ez a szalmasárga színű, meglehetősen intenzív illatú, seprőfelkeveréssel készült bor különlegesen szép példája a Chardonnay-nak. Illatában ásványok, élesztős jegyek dominálnak. Ízének teltsége, a seprős érlelésből adódó krémessége, vajas jellege, az érett szőlő jegyeit mutató almás, dinnyés ízek jól érvényesülnek a túrógombóc mellett. Annak édességével a bor savai jól harmonizálnak. A barrique hordó füstössége és ásványos ízei, az alkoholédesség nem uralkodnak el a boron, inkább gazdagítják azt.
Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése