Az általunk különösen kedvelt csirkés étel fantázianeve: csirkemell öcsém kedvére. Annak ellenére, hogy a családban senkinek nincs öccse, gyakran kerül az asztalra, mivel finom, gyorsan elkészíthető,dekoratív étel.70 dkg csirkemell, só, bors, 8-10 szelet vékony húsos szalonna,kevés liszt, 3 tojás, 15-15 dkg reszelt trappista valamint füstölt sajt, kb. 8-10 szelet sonka és 2 dl tejföl szükséges a remekmű elkészítéséhez. A csirkemellet darabokra vágjuk, sózzuk borsozzuk. Egy kerek jénai tálat kibélelünk szalonnacsíkokkal, oly módon, hogy a szeletek kilógjanak az edényből, s később visszahajthatók legyenek. A husikat ezután tulajdonképp bepanírozzuk, csak a megszokott zsemlemorzsa helyett a végén reszelt sajtba forgatjuk. A szalonnával bélelt tálba teszünk egy réteg húst, majd egy réteg sonkát helyezünk rá, s ezt így folytatjuk, míg tele nem lesz az edény. A tetejére öntjük a tejfölt, s beborítjuk a lelógó szalonnavégekkel. Forró sütőben kisütjük, kb. 1-1,5 óra szükséges, hogy elkészüljön. Miután kivettük a sütőből-és még nem ülnek az asztal körül türelmetlen, éhes emberek- hagyjuk a tálban kihűlni, így később abból egészben ki tudjuk borítani. A szalonnaszeletekbe burkolt rakott husi nemcsak finom, de látványos is.
S mire elérkezik az evés ideje, már bárki kedvére felszolgálhatjuk...
S mire elérkezik az evés ideje, már bárki kedvére felszolgálhatjuk...
A Pincefalvak.hu borajánlata Malatinszky Kúria Serena 2009.
A Serena egy szalmasárga, közepesen mély színű házasítás. Chardonnay és Rajnai rizling adja a gerincét, amelyet még egy kis Ottonel muskotály borral fűszereztek. A két világfajta élénk savaival, gyümölcsaromáival, zamataival (alma, citrusok) versenyre kelhet az étel fűszerességével. Az Ottonel muskotálytól „kivirágzó” bor teltsége, közepesen hosszú utóízei kellemes lecsengést adnak a párosnak.
Borokról és borvidékeinkről bővebben: http://www.pincefalvak.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése