Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 4., péntek

Csirkemell "Öcsém kedvére"

Az általunk különösen kedvelt csirkés étel fantázianeve: csirkemell öcsém kedvére. Annak ellenére, hogy a családban senkinek nincs öccse, gyakran kerül az asztalra, mivel finom, gyorsan elkészíthető,dekoratív étel.70 dkg csirkemell, só, bors, 8-10 szelet vékony húsos szalonna,kevés liszt, 3 tojás, 15-15 dkg reszelt trappista valamint füstölt sajt, kb. 8-10 szelet sonka és 2 dl tejföl szükséges a remekmű elkészítéséhez. A csirkemellet darabokra vágjuk, sózzuk borsozzuk. Egy kerek jénai tálat kibélelünk szalonnacsíkokkal, oly módon, hogy a szeletek kilógjanak az edényből, s később visszahajthatók legyenek. A husikat ezután tulajdonképp bepanírozzuk, csak a megszokott zsemlemorzsa helyett a végén reszelt sajtba forgatjuk. A szalonnával bélelt tálba teszünk egy réteg húst, majd egy réteg sonkát helyezünk rá, s ezt így folytatjuk, míg tele nem lesz az edény. A tetejére öntjük a tejfölt, s beborítjuk a lelógó szalonnavégekkel. Forró sütőben kisütjük, kb. 1-1,5 óra szükséges, hogy elkészüljön. Miután kivettük a sütőből-és még nem ülnek az asztal körül türelmetlen, éhes emberek- hagyjuk a tálban kihűlni, így később abból egészben ki tudjuk borítani. A szalonnaszeletekbe burkolt rakott husi nemcsak finom, de látványos is.
S mire elérkezik az evés ideje, már bárki kedvére felszolgálhatjuk...

A Pincefalvak.hu borajánlata Malatinszky Kúria Serena 2009.

A Serena egy szalmasárga, közepesen mély színű házasítás. Chardonnay és Rajnai rizling adja a gerincét, amelyet még egy kis Ottonel muskotály borral fűszereztek. A két világfajta élénk savaival, gyümölcsaromáival, zamataival (alma, citrusok) versenyre kelhet az étel fűszerességével. Az Ottonel muskotálytól „kivirágzó” bor teltsége, közepesen hosszú utóízei kellemes lecsengést adnak a párosnak.
 
Borokról és borvidékeinkről bővebben: http://www.pincefalvak.hu/

Nincsenek megjegyzések: