-"Ki hallott már a milánói sertésbordáról?"
-"Én még nem."
Nagyon hosszú ideig fogalmam sem volt, hogy létezik milánói sertésborda. Később-mint mindenre, amit az ember nem ismer- rákerestem a Google-on, s rá kellet jönnöm, hogy ez nem a "menzásnénik" legújabb, a tegnapi maradékok felhasználásával alkotott kreációja, hanem egy létező étel. A neve hallatán összefutott a nyál a számban, azután mikor elém tették, kiderült: ez nem más mint milánói makaróni rántott hússal. Hihetetlenül nagy csalódás: hiszen én nem rajongok a rántott húsért. Éhes gyomor mindent bevesz, az étel elfogyott, s persze közben arra gondoltam, ezt akár én is el tudnám készíteni. Sőt valamit ki fogok találni az unalmas rántott hús helyett! Persze fantáziám sajnos nem határtalan, illetve a határtalan fantázia nem biztos hogy fogyasztható ételt szül, így újításom lényege, hogy a husikat szalonnával és sajttal töltöm.
Egy adaghoz kb. 10 szelet karaj szükséges. A húst kiklopfoljuk, sózzuk, melyeket fel szeretnénk göngyölni borsozzuk, illetve ízlés szerint fűszerezzük. A szeletekre helyezünk egy szelet sonkát vagy szalonnát, valamint egy kis darab trappista sajtot, majd az egészet felgöngyöljük, s egy hústűvel rögzítjük. Panírozás ezután hagyományos módon: liszt-tojás-zsemlemorzsa, majd forró olajban kisütjük. A tésztához elkészítjük a szószt: a darált húsból készült pörköltet ketchuppal vagy paradicsommal, paprikával valamint zöld fűszerekkel (bazsalikom, oregánó, borsikafű) gazdagítjuk. A kifőtt makarónit összekeverjük a mártással, s ízlés szerint "sima" vagy szalonnával bélelt rántott hússal fogyasztjuk.
-"Én még nem."
Nagyon hosszú ideig fogalmam sem volt, hogy létezik milánói sertésborda. Később-mint mindenre, amit az ember nem ismer- rákerestem a Google-on, s rá kellet jönnöm, hogy ez nem a "menzásnénik" legújabb, a tegnapi maradékok felhasználásával alkotott kreációja, hanem egy létező étel. A neve hallatán összefutott a nyál a számban, azután mikor elém tették, kiderült: ez nem más mint milánói makaróni rántott hússal. Hihetetlenül nagy csalódás: hiszen én nem rajongok a rántott húsért. Éhes gyomor mindent bevesz, az étel elfogyott, s persze közben arra gondoltam, ezt akár én is el tudnám készíteni. Sőt valamit ki fogok találni az unalmas rántott hús helyett! Persze fantáziám sajnos nem határtalan, illetve a határtalan fantázia nem biztos hogy fogyasztható ételt szül, így újításom lényege, hogy a husikat szalonnával és sajttal töltöm.
Egy adaghoz kb. 10 szelet karaj szükséges. A húst kiklopfoljuk, sózzuk, melyeket fel szeretnénk göngyölni borsozzuk, illetve ízlés szerint fűszerezzük. A szeletekre helyezünk egy szelet sonkát vagy szalonnát, valamint egy kis darab trappista sajtot, majd az egészet felgöngyöljük, s egy hústűvel rögzítjük. Panírozás ezután hagyományos módon: liszt-tojás-zsemlemorzsa, majd forró olajban kisütjük. A tésztához elkészítjük a szószt: a darált húsból készült pörköltet ketchuppal vagy paradicsommal, paprikával valamint zöld fűszerekkel (bazsalikom, oregánó, borsikafű) gazdagítjuk. A kifőtt makarónit összekeverjük a mártással, s ízlés szerint "sima" vagy szalonnával bélelt rántott hússal fogyasztjuk.
A Pincefalvak.hu borajánlata Szemes József Villányi Portugieser 2008.
Közepesen mély, rubinvörös színű, fajtajelleges Portugiesert ajánlunk ehhez az ételhez. Illatában és ízében a friss meggy érezhető leginkább. Könnyű, a fajtához képest közepes testű, magas csersavtartalmú bor. Utóízében egy kis fanyarság érződik, amit a milánói sertésborda jól ellensúlyoz.
Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése