Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. július 31., vasárnap

Oregánós-olivás csigák

A nyár ízei: oliva, frissen vágott oregánó, s  néhány szem napsütötte paradicsom. Ennél finomabbat nem is kívánhatunk, legfeljebb még egy szelet friss sajtot borssal meghintve, s egy pohár hideg fröccsöt. 
A csigák receptje nem saját találmány, azonban a tapasztalat azt mutatja, mindig azok az ételek a legfinomabbak, ahol a  receptgyűjtésre használt maszatos kockás füzet már magától kinyílik...
A tésztához 1/kg lisztre, 5 dkg margarinra, 1 dl tejfölre, 2,5 dkg élesztőre, s kb. 1 dl vízre van szükség. Az élesztőt langyos vízben pici cukorral megfuttatjuk, s a többi hozzávalóval lágy tésztát készítünk. Kb. fél óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük, majd három részre osztjuk. A cipókból kb. 20 x 15 cm es téglalapokat nyújtunk, s megkenjük a töltelékkel. Ehhez egy jó nagy marék apróra vágott fekete olívabogyóra,  két nagy marék reszelt trappista sajtra, egy tojásra, s kb. 1 dl tejszínre van szükség. Nem kell semmit pontosan kimérni, nem lehet elrontani. A tölteléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk az apróra vágott friss oregánót. A téglalapokat megkenjük, s 1 -1,5 cm vastag csíkokra vágjuk. Ezután csigává tekerjük őket, s kb. 180 C-os sütőben készre sütjük.
A csigák hidegen és melegen egyaránt finomak. Főleg, ha egy nagy pohár hideg fröccsel öblítjük le...




A Pincefalvak.hu borajánlata Németh Pince Badacsonyi olasz rizling, 2010

Ha fröccs, akkor Olasz rizling! Nem is lehetne jobbat kitalálni, mint, ami a Badacsonyról származik. Zöldes szalmasárga, élénk savú, közepesen telt, virágos bor. Illatában és utóízében a Badacsony vulkanikus kőzetének lehelete érződik. Friss, ropogós. Szódával kiváló frissítő a nyári kánikulában.
Borokról és borvidékeinkről bővebben: http://www.pincefalvak.hu/