A nyár ízei: oliva, frissen vágott oregánó, s néhány szem napsütötte paradicsom. Ennél finomabbat nem is kívánhatunk, legfeljebb még egy szelet friss sajtot borssal meghintve, s egy pohár hideg fröccsöt.
A csigák receptje nem saját találmány, azonban a tapasztalat azt mutatja, mindig azok az ételek a legfinomabbak, ahol a receptgyűjtésre használt maszatos kockás füzet már magától kinyílik...
A tésztához 1/kg lisztre, 5 dkg margarinra, 1 dl tejfölre, 2,5 dkg élesztőre, s kb. 1 dl vízre van szükség. Az élesztőt langyos vízben pici cukorral megfuttatjuk, s a többi hozzávalóval lágy tésztát készítünk. Kb. fél óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük, majd három részre osztjuk. A cipókból kb. 20 x 15 cm es téglalapokat nyújtunk, s megkenjük a töltelékkel. Ehhez egy jó nagy marék apróra vágott fekete olívabogyóra, két nagy marék reszelt trappista sajtra, egy tojásra, s kb. 1 dl tejszínre van szükség. Nem kell semmit pontosan kimérni, nem lehet elrontani. A tölteléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk az apróra vágott friss oregánót. A téglalapokat megkenjük, s 1 -1,5 cm vastag csíkokra vágjuk. Ezután csigává tekerjük őket, s kb. 180 C-os sütőben készre sütjük.
A csigák hidegen és melegen egyaránt finomak. Főleg, ha egy nagy pohár hideg fröccsel öblítjük le...
A tésztához 1/kg lisztre, 5 dkg margarinra, 1 dl tejfölre, 2,5 dkg élesztőre, s kb. 1 dl vízre van szükség. Az élesztőt langyos vízben pici cukorral megfuttatjuk, s a többi hozzávalóval lágy tésztát készítünk. Kb. fél óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük, majd három részre osztjuk. A cipókból kb. 20 x 15 cm es téglalapokat nyújtunk, s megkenjük a töltelékkel. Ehhez egy jó nagy marék apróra vágott fekete olívabogyóra, két nagy marék reszelt trappista sajtra, egy tojásra, s kb. 1 dl tejszínre van szükség. Nem kell semmit pontosan kimérni, nem lehet elrontani. A tölteléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk az apróra vágott friss oregánót. A téglalapokat megkenjük, s 1 -1,5 cm vastag csíkokra vágjuk. Ezután csigává tekerjük őket, s kb. 180 C-os sütőben készre sütjük.
A csigák hidegen és melegen egyaránt finomak. Főleg, ha egy nagy pohár hideg fröccsel öblítjük le...
A Pincefalvak.hu borajánlata Németh Pince Badacsonyi olasz rizling, 2010
Ha fröccs, akkor Olasz rizling! Nem is lehetne jobbat kitalálni, mint, ami a Badacsonyról származik. Zöldes szalmasárga, élénk savú, közepesen telt, virágos bor. Illatában és utóízében a Badacsony vulkanikus kőzetének lehelete érződik. Friss, ropogós. Szódával kiváló frissítő a nyári kánikulában.
Borokról és borvidékeinkről bővebben: http://www.pincefalvak.hu/
Borokról és borvidékeinkről bővebben: http://www.pincefalvak.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése