Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. augusztus 9., kedd

Rebarbarás lepény

Vannak olyan kérdések, melyekre az emberiség hosszú idő óta keresi a választ. Például, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás...Bennem ennél sokkal egyszerűbb kérdések szoktak megfogalmazódni, így a választ is nagyobb eséllyel megtalálom.
A hét kérdése: mi a különbség a lepény és a pite között? Nos, a pite kelt tésztából készül, s a tölteléket alul és felül is tészta borítja. A lepény tésztája nem kelt tészta, a gyümölcs pedig a tetején helyezkedik el. Így aztán a rejtély megoldódni látszik, s amit készítettem, az szinte bizonyos, hogy rebarbarás lepény, nem pedig pite.
Akár lepény, akár pite, annyi bizonyos, hogy a rebarbarából kiváló süteményt készíthetünk. Íze kellemesen savanykás, pikáns, így igazi csemege a forró napokon.
A tésztához 40 dkg lisztre, 15 dkg vajra, 15 dkg porcukorra, 4 tojásra s egy csomag sütőporra van szükség. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután a cukrot és a tojásokat is hozzáadjuk, s könnyen nyújtható tésztát gyúrjuk. Ha úgy érezzük lágy, még tehetünk lisztet hozzá. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk, s kizsírozott tepsibe helyezzük. Kb. 60-70 dkg rebarbarát meghámozunk, 2 cm-es darabokra vágunk, s  a zsemlemorzsával vékonyan meghintett tésztára szórjuk. A morzsára azért van szükség, hogy a sütés közben keletkező nedvességet felszívja, s a tészta még véletlenül se ázzon el. 
A rebarbarát ezután bőven meghintjük fahéjas cukorral, s a lepényt 30-40 perc alatt, 180 C-os sütőben készre sütjük. 
A rebarbara kemény levélnyele megpuhul sütés közben, a cukor pedig karamellizálódik. Tálalás előtt hintsük meg kevés porcukorral.
S ha marad még egy kis rebarbaránk, készíthetünk egy adag citromfüves rebarbarakompótot is. 

A Pincefalvak.hu borajánlata Németh Pince Rózsakő, 2008

A rebarbara édeskés-savanykás ízeihez és a süteménytészta vajas cukros jellegéhez egy félszáraz Rózsakő (Kéknyelű és Budai szőlőfajták keresztezése) kiváló társ lehet. Könnyed, elegáns, játékos szalmasárga bor. E fajta a szülőknek köszönhetően jól megőrzi a savait. A benne lévő maradékcukor harmóniát alkot a savgerinccel, ami a rebarbara ízeihez jól illik. Az egész bort a gyümölcsösség, a tuttifruttis jelleg jellemzi. Utóízében pedig némi citrusosság sejlik fel.

Borokról és borvidékeinkről bővebben:www.pincefalvak.hu


Nincsenek megjegyzések: