Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. április 30., szombat

Citromfüves rebarbarakompót

Hogy mi fán terem a rebarbara? Hát...
A rebarbara valójában egy zöldségféle, melyet én szívem szerint a gyümölcsök közé sorolnék. Különlegessége, hogy nem termését, hanem vastag, húsos levélnyelét fogyasztjuk, mely édes mint egy finom gyümölcs. 
Maga a növény egész nagyra megnő, terebélyes leveleivel szép dísze lehet a kertnek. Ennek ellenére kevesen ismerik.
Mostanra a levelek már megnőttek, azonban az első "szüret" mindig gyengébb, így lehet, hogy egy rebarbarás lepényhez még nem rendelkezünk elég anyaggal...Készítsünk kompótot!
A leveleket levágjuk, a levéllemezt eltávolítjuk, majd a levélnyelet meghámozzuk. Nagyon könnyen, szinte magától le fog válni a "héj". A rebarbarát ezután leöblítjük, s kevés vízben némi cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, s citromfűvel feltesszük főni. Néhány perc alatt megpuhul. Ha kihűlt uzsonnára vagy ebéd utáni desszertként kiváló. 

A Pincefalvak.hu borajánlata Gedeon Pincészet Arany sárfehér 2009

A decemberi szüretnek köszönhetően egy kellemes késői jelleg uralkodik a boron. Szalmasárga színű, nem túl intenzív, de jól érezhető aromájú bor. Illata-íze gyümölcsöket hordoz: alma, birs érződik benne. Az Arany sárfehér élénk, de szép kerek savaival, a kései ízekből fakadó (egyébként száraz bor, de mégis) édeskés érzetével a rebarbara savanykás ízvilágát udvariasan kiegészíti.

Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu


Nincsenek megjegyzések: