Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 10., csütörtök

Zabpelyhes keksz



Ki ne hallott volna már a csodakekszről mely "egészen délig lendületben tart" illetve "megfelelően működik tőle emésztőrendszerünk". Hát igen, némi kétség felmerül bennünk. Ha a délelőttöt az ágyban töltjük detektívregényeket bújva, minden bizonnyal elegendő a csodakeksszel bevitt kalória, azonban ha valaki reggel hatkor dolgozni indul, annak inkább a jól bevált szalonnás rántottát ajánlanám....
Az említett keksz és társai valóban nagyon finomak, azonban a remek marketingnek köszönhetően könnyen azt hihetjük többet nyújtanak nekünk, mint egy otthon készült keksz. Ráadásul az apró keksz ára drágább, mint amit az átlagember megengedhet magának. De lássuk, miből áll a csemege, mitől leszünk délig lendületben:
  • búzaliszt
  • teljes értékű zabpehely (hogy mit takar a teljes érték, az nem derül ki)
  • cukor
  • növényi zsír
  • élelmi rost (ételalkotórész, amely részben vagy teljesen ellenáll az emésztőenzimeknek. Ilyen rostok a legkülönfélébb növényekkel- gabonafélékkel, zöldségekkel, főzelékfélékkel és gyümölcsökkel- jutnak szervezetünk tápcsatornájába)
  • árpamaláta szirup (édesítőszer)
  • tejsavópor (fehérje, a testépítők is használják)
  • térfogatnövelő szerek E503, E450, E500 ( kálium-difoszfát/savanyúságot szabályzó anyag, szódabikarbóna)
  • emulgeálószer E472e, szójalecitin (acetyltartarglicerid-stabilizáló, a lecitin pedig segít a koleszterinszint csökkentésében)
  • vitaminok, ásványi anyagok: E, B, niacin, magnézium, vas
  • aroma
Összetevőit tekintve nem rossz, azonban láthatjuk, hogy valójában semmi különös. Ilyet mi is tudunk készíteni, sőt ha teljes kiőrlésű lisztet használunk szerintem a csodakekszhez hasonló minőséget érhetünk el, hiszen a teljes kiőrlésű liszt több élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a sima búzaliszt.
Kipróbáltam hát egy zabpelyhes receptet, mely nagyon jól sikerült, s főbb összetevői megegyeznek a fent említett kekszével. 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg margarin, 2 tojás, 3 evőkanál tej, 15 dkg zabpehely, 15 dkg aszalt gyümölcs, narancs vagy citromhéj, 1 csomag sütőpor illetve csipet só szükséges hozzá. Az alapanyagokat összekevertem, s egy sütőpapírral borított tepsire kanállal kisebb halmokat raktam. A halmokat picit kilapítottam, de nem nagyon, mert egyébként is terebélyesedtek sütés közben. Maximumra állított sütőben kb. 10 perc alatt elkészültek. Először nekem is furcsának tűnt, a sütési idő előírt hossza, de valóban átsültek és nagyon finom puhák lettek.,s a megadott mennyiségű alapanyagokból viszonylag sok keksz készült. A hozzávalók nem voltak drágák. Egyedül a zabpehely az, amit szerintem nem talál meg az ember kapásból a konyhaszekrényben, azonban ebből fél kg mindössze 160 Ft. volt.
Ezek után úgy gondolom ritkán fogok bolti kekszet vásárolni....Esetleg egy "Kismackót".:)

Töltött paprika


A töltött paprika tipikusan nyári étel, hiszen ekkor van a piacon paradicsom-paprika dömping. Így amikor meguntuk a lecsót és már nem tudunk mit kezdeni a spájzban fonnyadó kosárnyi paradicsommal, főzhetünk egy jó adag töltött paprikát. Természetesen minden évszakban elkészíthető, akár konzerv paradicsomból is, csak télen paprika hiányában a paradicsom húsgombóccal név illeti.
Első lépésben paradicsomszószt készítünk. A megmosott és az összedarabolt paradicsomot feltesszük főni. Amikor már teljesen szétvált a héj illetve a hús, s már nem darabos, levesszük a tűzről, s egy nagy szűrőben kipasszírozzuk. Rántást készítünk, majd ráöntjük a paradicsomot, s csipetnyi sóval valamint ízlés szerint cukorral ízesítjük. A töltelékhez 60 -70 dkg darált comb vagy lapocka, egy nagy fej vöröshagyma, két marék rizs, egy tojás, só bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű szükséges. A hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a húshoz majd a rizzsel és a tojással összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük: nyáron a friss bazsalikom illetve oregánó különlegesen ízletessé teheti a tölteléket. A húst kicsumázott paprikákba töltjük vagy gombócokat készítünk, s a paradicsomszószban készre főzzük. Főzés során az elpárolgott vizet pótoljuk a paradicsom alatt. A szószba is tehetünk fűszereket, szerintem erre a célra legjobb a durvára őrölt színes bors.Ha konzerv paradicsomot használunk, viszonylag hamar elkészül, hiszen megspóroljuk a paradicsom főzést és a passzírozást. Hűtőben jó néhány napig eltartható, így ha van időnk, előre is megfőzhetjük.
És ha eddig bizonytalanok voltunk, mi is az a TV paprika, most már tudni fogjuk, ez semmi ördöngösséget nem jelent, csak azt hogy Tölteni Való....