Ki ne hallott volna már a csodakekszről mely "egészen délig lendületben tart" illetve "megfelelően működik tőle emésztőrendszerünk". Hát igen, némi kétség felmerül bennünk. Ha a délelőttöt az ágyban töltjük detektívregényeket bújva, minden bizonnyal elegendő a csodakeksszel bevitt kalória, azonban ha valaki reggel hatkor dolgozni indul, annak inkább a jól bevált szalonnás rántottát ajánlanám.... Az említett keksz és társai valóban nagyon finomak, azonban a remek marketingnek köszönhetően könnyen azt hihetjük többet nyújtanak nekünk, mint egy otthon készült keksz. Ráadásul az apró keksz ára drágább, mint amit az átlagember megengedhet magának. De lássuk, miből áll a csemege, mitől leszünk délig lendületben:
- búzaliszt
- teljes értékű zabpehely (hogy mit takar a teljes érték, az nem derül ki)
- cukor
- növényi zsír
- élelmi rost (ételalkotórész, amely részben vagy teljesen ellenáll az emésztőenzimeknek. Ilyen rostok a legkülönfélébb növényekkel- gabonafélékkel, zöldségekkel, főzelékfélékkel és gyümölcsökkel- jutnak szervezetünk tápcsatornájába)
- árpamaláta szirup (édesítőszer)
- tejsavópor (fehérje, a testépítők is használják)
- térfogatnövelő szerek E503, E450, E500 ( kálium-difoszfát/savanyúságot szabályzó anyag, szódabikarbóna)
- emulgeálószer E472e, szójalecitin (acetyltartarglicerid-stabilizáló, a lecitin pedig segít a koleszterinszint csökkentésében)
- vitaminok, ásványi anyagok: E, B, niacin, magnézium, vas
- aroma
Összetevőit tekintve nem rossz, azonban láthatjuk, hogy valójában semmi különös. Ilyet mi is tudunk készíteni, sőt ha teljes kiőrlésű lisztet használunk szerintem a csodakekszhez hasonló minőséget érhetünk el, hiszen a teljes kiőrlésű liszt több élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a sima búzaliszt.
Kipróbáltam hát egy zabpelyhes receptet, mely nagyon jól sikerült, s főbb összetevői megegyeznek a fent említett kekszével. 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg margarin, 2 tojás, 3 evőkanál tej, 15 dkg zabpehely, 15 dkg aszalt gyümölcs, narancs vagy citromhéj, 1 csomag sütőpor illetve csipet só szükséges hozzá. Az alapanyagokat összekevertem, s egy sütőpapírral borított tepsire kanállal kisebb halmokat raktam. A halmokat picit kilapítottam, de nem nagyon, mert egyébként is terebélyesedtek sütés közben. Maximumra állított sütőben kb. 10 perc alatt elkészültek. Először nekem is furcsának tűnt, a sütési idő előírt hossza, de valóban átsültek és nagyon finom puhák lettek.,s a megadott mennyiségű alapanyagokból viszonylag sok keksz készült. A hozzávalók nem voltak drágák. Egyedül a zabpehely az, amit szerintem nem talál meg az ember kapásból a konyhaszekrényben, azonban ebből fél kg mindössze 160 Ft. volt.
Ezek után úgy gondolom ritkán fogok bolti kekszet vásárolni....Esetleg egy "Kismackót".:)
Kipróbáltam hát egy zabpelyhes receptet, mely nagyon jól sikerült, s főbb összetevői megegyeznek a fent említett kekszével. 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg margarin, 2 tojás, 3 evőkanál tej, 15 dkg zabpehely, 15 dkg aszalt gyümölcs, narancs vagy citromhéj, 1 csomag sütőpor illetve csipet só szükséges hozzá. Az alapanyagokat összekevertem, s egy sütőpapírral borított tepsire kanállal kisebb halmokat raktam. A halmokat picit kilapítottam, de nem nagyon, mert egyébként is terebélyesedtek sütés közben. Maximumra állított sütőben kb. 10 perc alatt elkészültek. Először nekem is furcsának tűnt, a sütési idő előírt hossza, de valóban átsültek és nagyon finom puhák lettek.,s a megadott mennyiségű alapanyagokból viszonylag sok keksz készült. A hozzávalók nem voltak drágák. Egyedül a zabpehely az, amit szerintem nem talál meg az ember kapásból a konyhaszekrényben, azonban ebből fél kg mindössze 160 Ft. volt.
Ezek után úgy gondolom ritkán fogok bolti kekszet vásárolni....Esetleg egy "Kismackót".:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése