Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 15., kedd

Hagymakrémleves


A krémleves első hallásra könnyen tűnhet úri huncutságnak, pedig nem az. Idegenkedésünk oka mindössze annyi lehet, hogy a krémlevesek nem részei a hagyományos magyar konyhának. Bableves, lebbencs leves, pirított leves, ünnepnapokon húsleves. Ezen azonban érdemes változtatni, mert a krémlevesek elkészítése nem igényel több időt vagy energiát mint egyéb leveseké, emellett viszonylag tartalmas, kiváló előételek. Az általam egyik leggyakrabban készített a hagymakrémleves, azonban hasonló sémára, szinte bármilyen zöldségből készíthetünk krémlevest.
5-6 db nagy fej vöröshagymát, illetve egy fej fokhagymát meghámozunk, felkarikázunk, s pici zsíron megpirítunk. A legoptimálisabb ha a hagymát ezután húslevessel engedjük fel, de ha ez nem áll rendelkezésre természetesen a víz is megteszi. /A maradék húslevest, vagy egyéb főzőlevet (pl. húsvéti sonka főzőleve) érdemes mindig lefagyasztani, mivel a krémlevesek készítése során kincset érnek./ A hagymát addig főzzük, míg teljesen meg nem puhul. Ezután összeturmixoljuk, ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, tárkony, ....), majd egy-két dl főzőtejszínt adunk hozzá. Ezzel még egyszer összeforraljuk és már tálalhatunk is. A hagymakrémlevesbe mindig szoktam trappista sajtot reszelni valamint pirított kenyérkockákat szórni a tetejére, de nyáron akár frissen aprított zöld fűszerrel is meghinthetjük a leves tetejét.
Az egyéb zöldségkrémlevesek ugyanerre a sémára készülhetnek, mindössze annyi, hogy a zöldségeket nem kell megpirítani, illetve ezeknél fontosabb a húsleves vagy sonkalé, hiszen az alaplé íze sokkal dominánsabb lesz. Végül is, szükség esetén bedobhatunk egy leveskockát....

Borajánlat: 
A Pincefalvak.hu borajánlata Orbán Pince Battonage Chardonnay 2009

A hagymakrémleves markáns, mégis a tejszín révén selymes íz világú étel. Kortyolgassuk mellé e Chardonnay-t! A seprőfelkeverés teltebb, krémesebb struktúrát kölcsönöz a bornak, ami jól illik a levesünkhöz. Közepesen intenzív, szalmasárga színe könnyed eleganciát sejtet. Illatában, ízében azonban már a komplexitás jellemző: gyümölcsök-ásványok-„krémek” váltakoznak. Szerencsére nem túláradó és nem is nehézkes. Lendületes savai miatt nem ült rá a seprő a borra, inkább csak keretbe foglalja mindazt a szépséget, ami benne rejlik.

Borainkról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu 

Nincsenek megjegyzések: