Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. február 3., péntek

Rumos-diós kuszkusz

Néhány hete a munkahelyen felmerült a kérdés: mi a kuszkusz. Mindenkinek volt ötlete, azonban a helyes választ egyikünk sem tudta. Aztán persze utánaolvastunk s kiderült, hogy kuszkusz nem valaminek a magja vagy termése, nem tarhonya és nem gabonaféle. A kuszkusz  búzadarából és vízből készül, s egészen apró szemű. Olyannyira, hogy főzni sem kell, csak leforrázni, s kevés ideig áztatni. Készíthetjük sósan vagy édesen. Én most egy édes pohárdesszertet készítettem, kelyhek helyett szállításra alkalmas bögrékben, hogy megédesítsük az irodai hétköznapokat.
25 dkg kuszkuszt egy nagyobb edénybe raktam, s 3,5 dl forró, cukros tejjel leöntöttem.  Kb. 3 evőkanál cukrot használtam, de az igazi édesszájúak esetleg többet is adhatnak hozzá. Lefedtem, s 20 percig állni hagytam. A kuszkusz ez idő alatt magába szívta a tejet. Teljesen megpuhult, állaga azonban pergős maradt. Ezután 15 dkg mascarponeval kevertem el, hogy állaga finom, krémes legyen. Kevés darált dióhoz némi porcukrot, s rumot adtam, majd egy bögrében rétegeztem a kuszkusszal.
Nagyon egyszerű desszert, ennek ellenére mindenkinek jól esett. S most már végre tudjuk, mi fán terem a kuszkusz- Illetve, hogy nem is fán terem:):)