A töltött paprika tipikusan nyári étel, hiszen ekkor van a piacon paradicsom-paprika dömping. Így amikor meguntuk a lecsót és már nem tudunk mit kezdeni a spájzban fonnyadó kosárnyi paradicsommal, főzhetünk egy jó adag töltött paprikát. Természetesen minden évszakban elkészíthető, akár konzerv paradicsomból is, csak télen paprika hiányában a paradicsom húsgombóccal név illeti.
Első lépésben paradicsomszószt készítünk. A megmosott és az összedarabolt paradicsomot feltesszük főni. Amikor már teljesen szétvált a héj illetve a hús, s már nem darabos, levesszük a tűzről, s egy nagy szűrőben kipasszírozzuk. Rántást készítünk, majd ráöntjük a paradicsomot, s csipetnyi sóval valamint ízlés szerint cukorral ízesítjük. A töltelékhez 60 -70 dkg darált comb vagy lapocka, egy nagy fej vöröshagyma, két marék rizs, egy tojás, só bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű szükséges. A hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a húshoz majd a rizzsel és a tojással összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük: nyáron a friss bazsalikom illetve oregánó különlegesen ízletessé teheti a tölteléket. A húst kicsumázott paprikákba töltjük vagy gombócokat készítünk, s a paradicsomszószban készre főzzük. Főzés során az elpárolgott vizet pótoljuk a paradicsom alatt. A szószba is tehetünk fűszereket, szerintem erre a célra legjobb a durvára őrölt színes bors.Ha konzerv paradicsomot használunk, viszonylag hamar elkészül, hiszen megspóroljuk a paradicsom főzést és a passzírozást. Hűtőben jó néhány napig eltartható, így ha van időnk, előre is megfőzhetjük.
És ha eddig bizonytalanok voltunk, mi is az a TV paprika, most már tudni fogjuk, ez semmi ördöngösséget nem jelent, csak azt hogy Tölteni Való....
Első lépésben paradicsomszószt készítünk. A megmosott és az összedarabolt paradicsomot feltesszük főni. Amikor már teljesen szétvált a héj illetve a hús, s már nem darabos, levesszük a tűzről, s egy nagy szűrőben kipasszírozzuk. Rántást készítünk, majd ráöntjük a paradicsomot, s csipetnyi sóval valamint ízlés szerint cukorral ízesítjük. A töltelékhez 60 -70 dkg darált comb vagy lapocka, egy nagy fej vöröshagyma, két marék rizs, egy tojás, só bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű szükséges. A hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a húshoz majd a rizzsel és a tojással összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük: nyáron a friss bazsalikom illetve oregánó különlegesen ízletessé teheti a tölteléket. A húst kicsumázott paprikákba töltjük vagy gombócokat készítünk, s a paradicsomszószban készre főzzük. Főzés során az elpárolgott vizet pótoljuk a paradicsom alatt. A szószba is tehetünk fűszereket, szerintem erre a célra legjobb a durvára őrölt színes bors.Ha konzerv paradicsomot használunk, viszonylag hamar elkészül, hiszen megspóroljuk a paradicsom főzést és a passzírozást. Hűtőben jó néhány napig eltartható, így ha van időnk, előre is megfőzhetjük.
És ha eddig bizonytalanok voltunk, mi is az a TV paprika, most már tudni fogjuk, ez semmi ördöngösséget nem jelent, csak azt hogy Tölteni Való....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése