Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 10., csütörtök

Töltött paprika


A töltött paprika tipikusan nyári étel, hiszen ekkor van a piacon paradicsom-paprika dömping. Így amikor meguntuk a lecsót és már nem tudunk mit kezdeni a spájzban fonnyadó kosárnyi paradicsommal, főzhetünk egy jó adag töltött paprikát. Természetesen minden évszakban elkészíthető, akár konzerv paradicsomból is, csak télen paprika hiányában a paradicsom húsgombóccal név illeti.
Első lépésben paradicsomszószt készítünk. A megmosott és az összedarabolt paradicsomot feltesszük főni. Amikor már teljesen szétvált a héj illetve a hús, s már nem darabos, levesszük a tűzről, s egy nagy szűrőben kipasszírozzuk. Rántást készítünk, majd ráöntjük a paradicsomot, s csipetnyi sóval valamint ízlés szerint cukorral ízesítjük. A töltelékhez 60 -70 dkg darált comb vagy lapocka, egy nagy fej vöröshagyma, két marék rizs, egy tojás, só bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű szükséges. A hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a húshoz majd a rizzsel és a tojással összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük: nyáron a friss bazsalikom illetve oregánó különlegesen ízletessé teheti a tölteléket. A húst kicsumázott paprikákba töltjük vagy gombócokat készítünk, s a paradicsomszószban készre főzzük. Főzés során az elpárolgott vizet pótoljuk a paradicsom alatt. A szószba is tehetünk fűszereket, szerintem erre a célra legjobb a durvára őrölt színes bors.Ha konzerv paradicsomot használunk, viszonylag hamar elkészül, hiszen megspóroljuk a paradicsom főzést és a passzírozást. Hűtőben jó néhány napig eltartható, így ha van időnk, előre is megfőzhetjük.
És ha eddig bizonytalanok voltunk, mi is az a TV paprika, most már tudni fogjuk, ez semmi ördöngösséget nem jelent, csak azt hogy Tölteni Való....

Nincsenek megjegyzések: