Olvasni jó. Olvasás közben pedig mindig kell rágcsálni ezt-azt....A legjobb valami sósat, mert arra aztán jobban esik a sör. Merthogy olvasás közben sört is kell inni, főleg nyáron nagy melegben.
A köményes kifliket persze nemcsak sör, hanem borkorcsolyaként is fogyaszthatjuk, de a reggeli kakaó mellé is kiváló. A tésztája különösen érdekes, hiszen a liszt mennyiségéhez képest viszonylag sok élesztő szükséges hozzá, melyet kivételesen nem kell felfuttatni, s keleszteni sem kell a tésztát.
70 dkg lisztet, három tojást, 2 dl kefirt vagy joghurtot, 1 dl étolajat, 5 dkg élesztőt, s néhány csipet sót összegyúrunk, hogy könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kapjunk, majd a cipót 8 egyenlő részre osztjuk. 25 dkg puha margarint habosra keverünk egy kiskanál sóval. A kis cipókat lisztezett deszkán kb. 20 cm átmérőjű körökké nyújtjuk, s vékonyan megkenjük őket a sós margarinnal, majd meghintjük köménymaggal. A lapokat ezután 8 egyenlő részre osztjuk (negyedeljük, azután a negyedeket megfelezzük), s a szélesebb, külső részétől befelé haladva feltekerjük őket.
A csinos kiflivé formázott tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben, közepesen forró sütőben (kb. 180 C) 15-20 perc alatt készre sütjük.
Kömény helyett természetesen mást is tehetünk a kiflikbe, pl. sajtot vagy sonkadarabokat.
Ezután pedig nincs más hátra, mint kitölteni a jó hideg sört, elővenni kedvenc regényünket és olvasgatni-nomeg eszegetni- a karosszékben.
A köményes kifliket persze nemcsak sör, hanem borkorcsolyaként is fogyaszthatjuk, de a reggeli kakaó mellé is kiváló. A tésztája különösen érdekes, hiszen a liszt mennyiségéhez képest viszonylag sok élesztő szükséges hozzá, melyet kivételesen nem kell felfuttatni, s keleszteni sem kell a tésztát.
70 dkg lisztet, három tojást, 2 dl kefirt vagy joghurtot, 1 dl étolajat, 5 dkg élesztőt, s néhány csipet sót összegyúrunk, hogy könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kapjunk, majd a cipót 8 egyenlő részre osztjuk. 25 dkg puha margarint habosra keverünk egy kiskanál sóval. A kis cipókat lisztezett deszkán kb. 20 cm átmérőjű körökké nyújtjuk, s vékonyan megkenjük őket a sós margarinnal, majd meghintjük köménymaggal. A lapokat ezután 8 egyenlő részre osztjuk (negyedeljük, azután a negyedeket megfelezzük), s a szélesebb, külső részétől befelé haladva feltekerjük őket.
A csinos kiflivé formázott tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben, közepesen forró sütőben (kb. 180 C) 15-20 perc alatt készre sütjük.
Kömény helyett természetesen mást is tehetünk a kiflikbe, pl. sajtot vagy sonkadarabokat.
Ezután pedig nincs más hátra, mint kitölteni a jó hideg sört, elővenni kedvenc regényünket és olvasgatni-nomeg eszegetni- a karosszékben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése