Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. május 15., vasárnap

Gyümölcsös joghurt

Nemrég kezembe akadt egy érdekes cikk a tejről, illetve a tejfogyasztásról. (Egészséges-e a tej?) Ha van egy kis időnk mindenképp érdemes elolvasni. Röviden: a cikk véleményeket ismertet pro és kontra a tej illetve a tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban. Egyes tudósok ugyanis úgy vélik, hogy a tejfogyasztás kizárólag a gyermekek számára hasznos, mint ahogy az állatvilág többi faja is csak pici korában szopik. Később, felnőtt korban a szervezet már nem tudja hasznosítani a tejet, sőt fogyasztása káros. Más vélemények szerint igaz, hogy a tej alapjában véve nem felnőtteknek való, de mivel az emberek már évezredek óta fogyasztják, hozzászokott a szervezetük. Így a tejtermékek fogyasztása magas vitamin, fehérje és kalcium tartalmuk miatt mindenkinek ajánlott. Sajnos én nem rendelkezem elegendő ismerettel ahhoz, hogy saját "tudományos" álláspontot alakítsak ki, azonban úgy gondolom, ha valami jól esik  (az ízlelőbimbóinknak és a gyomrunknak egyaránt) együk meg és ne gondolkozzunk azon, hogy vajon hány mg Ca szívódott fel a szervezetünkben.
Engem, személy szerint egyetlen tudományos folyóirat cikke sem tudna arról meggyőzni, hogy lemondjak a tejeskávéról, a madártejről, a sajtról vagy akár a túróról. A joghurtról pedig ne is beszéljünk!
A joghurt pedig akkor a legfinomabb, ha házilag készítjük. (És persze az így megtakarított forintokról se feledkezzünk meg!) 
Készítéshez nyers tejre, s natúr joghurtra van szükség. A joghurtot a tejhez adjuk, így az abban lévő baktériumok tejsavat képezve megsavanyítják a tejet, azaz  joghurttá alakítják át. Ehhez olyan oltóanyag szükséges melyben a baktériumok aktívak, tehát ún. élőflórás joghurt. 
Első lépésként a tejet felforraljuk, hogy a benne lévő baktériumok elpusztuljanak. Langyosra hűtjük, majd belekeverjük az élőflórás natúr joghurtot. Egy liter tejhez kb. 1 dl joghurtra van szükség. Ezután 5-6 órán át meleg helyen tartjuk. A legegyszerűbb megoldás, ha az edényt egy  takaróval betakargatjuk, mintha a befőtteket tennénk száraz dunsztba. A végeredmény így viszonylag híg lesz. Ha sűrűbbet szeretnénk öntsük egy konyharuhával bélelt szűrőbe, s hagyjuk néhány órán át csepegni, így a joghurt állaga sűrűbb, krémesebb lesz. 
Ezután nincs más dolgunk, mint kedvünk szerint ízesíteni, s bekanalazni a hűs csemegét. Rakhatunk hozzá bármilyen gyümölcsöt, befőttet vagy lekvárt. A tetejére szórhatunk zabpelyhet, mogyoródarabkákat, de akár csokireszeléket is. Én már a metélőhagymás és a lilahagymás verziót is kipróbáltam, mindkettő isteni.
Következő alkalommal pedig már a saját készítésű joghurtot használhatjuk fel oltóanyagként...

Nincsenek megjegyzések: