Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. május 31., hétfő

Tepertős pogácsa

A mesében, a legkisebb fiút mindig hamuban sült pogácsával indítják útnak. Az sajnos sosem derül ki, hogy a hamuban hogyan sül ki a pogácsa, pedig én erre lennék leginkább kíváncsi.....A kérdés nem engem gondolkodtatott el elsőként, a National Geographic oldalán a következőt olvashatjuk:
"A Besztercei Szójegyzékből, a ma ismert legkorábbi szótárunkból, amely a 15. század első negyedében született, kiderül, hogy tulajdonképp parázsban sütött kenyérről van szó. A „hamuba sült pogátsa” ugyanis megegyezik a „parázsba sütött kenyér”-rel, sőt, a pogácsa végső őse a latin focacia (panis focacius=hamuban sült kenyér), amiből aztán az olaszok focaccia-ja (lapos, sült kenyér) is származik."
Így mesebéli receptek helyett be kell érnünk a már jól ismert, azonban annál inkább kedvelt pogácsareceptekkel, melyek közül én a töpörtyűs és a tejfölös pogácsát készítem leggyakrabban.
A töpörtyűshöz 70 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg margarin, 3 dkg élesztő, só, bors valamint 30 dkg darált töpörtyű szükséges. Az élesztőt cukros tejben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval tésztává dolgozzuk. A só illetve bors adagolás a legnehezebb kérdés. Kb. 3-4 teáskanál só illetve 1-2 teáskanál bors szükséges, azonban természetesen mindenki a saját ízlése szerint változtathat ezen. Az elkészült tésztát langyos helyen kelesztjük, majd felvert tojással megkent pogácsákat forró sütőben kisütjük.
A tejfölös pogácsa készítéséhez 50 dkg lisztre, 25 dkg margarinra, 2 tojássárgára, 2 dl tejfölre, 3 dkg élesztőre, pici tejre (az élesztőhöz) és kb 3 teáskanál sóra van szükség. A töpörtyűs pogácsához hasonló módon elkészítjük a tésztát, 20 percig langyos helyen pihentetjük, majd kinyújtjuk, s négybe hajtjuk. Ezután 20 perc pihentetés, majd újabb hajtogatás következik. A pogácsákat ezután kiszaggatjuk, tetejüket tojással kenjük meg, ízlés szerint sajtot vagy köményt szórunk rá.
És talán jobb is, hogy nem hamuban sült....

Borajánlat:

A Pincefalvak.hu borajánlata Bussay Pincészet Esküvé 2008.
A pogácsa a borkóstolások szinte elengedhetetlen része. Így könnyűnek tűnik a borválasztás. Olyan bort találni azonban, amely a töpörtyűs pogácsa mellett is érvényesül, már egy fokkal nehezebb. Az Esküvé Rizlingjei határozott fajtajelleges karakterrel bírnak, amely felveheti a versenyt pogácsánkkal. A szalmasárga bor illat- és ízvilágát azonos jegyek határozzák meg. Az „olaszos” virágillatok kiegészülnek a „rajnais” petrolossággal. Az ásványos ízek a töpörtyű sósságát jól kiegészítik. A bor néhány gramm maradékcukra az élénk savakat kellemesen lekerekíti. A megfelelő fahordó használatból és a fajtákból adódó pici kesernyésség az utóízben nem bántó, sőt inkább tartalmas lecsengést ad a bornak.  

Borokról és borvidékeinkről bővebben:  www.pincefalvak.hu 

Nincsenek megjegyzések: