Mikor először hallottam a vadasról, vadhúsból készült ételre számítottam. Azután, számos recept átolvasása után kiderült, csak a mártás neve vadas, valójában szinte bármilyen húsból készíthetjük. Marhából, illetve disznóhúsból a legfinomabb, szárnyasokból készíteni elég merész, noha ilyen megoldásokkal is gyakran találkozhatunk. Az ujjnyi szeletekre vágott húst sárgarépával, petrezselyemgyökérrel, néhány szem borssal, borókabogyóval illetve babérlevéllel puhára főzzük. Közben természetesen lehabozzuk, mint a húslevest. A mártást a hússal együtt főtt sárga illetve fehérrépából készítjük, kevés tejföl, mustár pici ecet valamint cukor hozzáadásával. Tejfölből és mustárból kb. 2-2 evőkanálnyira, ecetből egy teáskanálnyira van szükség. Míg összeturmixoljuk a hozzávalókat legjobb ha folyamatosan kóstolgatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelőt készíthet. Egy kg húst két nagy sárgarépa és petrezselyemgyökér társaságában főztem meg. A szósz készítésekor nem használtam fel az összes fehérrépát, jobb ha nagyobbrészt sárgarépából áll. A megfelelő sűrűséget főzőlé hozzáadásával állíthatjuk be.
Köretként legfinomabb hozzá a zsemlegombóc, melynek elkészítése kissé hosszadalmas, de mindenképpen megéri a fáradságot. 2-3 db zsemlét vagy kenyérszeletet kockára vágunk, s egy serpenyőben megpirítunk. A pirult kockákat ezután összedolgozzuk egy nagyobb hájában főtt burgonyával, két tojással, valamint annyi liszttel és vízzel, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Izgalmasabbá tehetjük, ha néhány pirított szalonnakockával gazdagítjuk a tésztát. Ezután forrásban lévő sós vízben 10-15 perc alatt készre főzzük a gombócokat.
Köretként legfinomabb hozzá a zsemlegombóc, melynek elkészítése kissé hosszadalmas, de mindenképpen megéri a fáradságot. 2-3 db zsemlét vagy kenyérszeletet kockára vágunk, s egy serpenyőben megpirítunk. A pirult kockákat ezután összedolgozzuk egy nagyobb hájában főtt burgonyával, két tojással, valamint annyi liszttel és vízzel, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Izgalmasabbá tehetjük, ha néhány pirított szalonnakockával gazdagítjuk a tésztát. Ezután forrásban lévő sós vízben 10-15 perc alatt készre főzzük a gombócokat.
1 megjegyzés:
Mivel a vadhúsban több vér található, így íze édesebb. Ezért illik hozzá kiválóan a pikáns mártás, melyben a sárgarépa, a mustár és az ecet dominál.
Megjegyzés küldése