A banán a trópusi területeken honos növény, a legnagyobb mennyiségben Dél-Amerikában termesztik. Azt, hogy Kínában hány hektár banánültetvény található és milyen mélyre nyúlnak a banántermesztés gyökerei sajnos nem sikerült megtudnom, azonban minden bizonnyal komoly hagyományai vannak, hisz a sült banán egy kedvelt kínai édesség. Hogy a kínaiak szívesen fogyasztják ezen csemegét azon cseppet sem csodálkozhatunk, mivel nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul különösen ízletes.
A banánokat 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd megforgatjuk őket a megszokottnál picit sűrűbb palacsintatésztában. A tésztához 2 tojás 3 evőkanál cukor csipetnyi só, kb. 20 dkg liszt és annyi tej szükséges, hogy megfelelő állagú legyen. A masszát a hagyományos módon készítjük annyi eltéréssel, hogy a tojások fehérjét habbá verjük, s a legvégén adjuk hozzá. A tésztába mártott banánokat forró olajban néhány perc alatt készre sütjük. Lehet, hogy nem lesz olyan finom mintha a kínai háziasszonyok konyhájában készült volna ,azonban így is könnyen kedvenc csemegénké válhat...
A banánokat 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd megforgatjuk őket a megszokottnál picit sűrűbb palacsintatésztában. A tésztához 2 tojás 3 evőkanál cukor csipetnyi só, kb. 20 dkg liszt és annyi tej szükséges, hogy megfelelő állagú legyen. A masszát a hagyományos módon készítjük annyi eltéréssel, hogy a tojások fehérjét habbá verjük, s a legvégén adjuk hozzá. A tésztába mártott banánokat forró olajban néhány perc alatt készre sütjük. Lehet, hogy nem lesz olyan finom mintha a kínai háziasszonyok konyhájában készült volna ,azonban így is könnyen kedvenc csemegénké válhat...
A Pincefalvak.hu borajánlata Gizella Pincészet Hárslevelű Barát dűlő 2008
A sült banán nagyon finom, egyszerűen elkészíthető desszert. Különleges ízéhez, különleges bor illik. Ezt a kései szüretelésű, dűlőszelektált bort azért választottuk, mert illatában, ízében olyan jegyek dominálnak, amely jól kiegészíti a banán zamatát. Ez a Hárslevelű nem akar többnek látszani, mint ami valójában, szerény, de mégis kellemes.
Közepesen mély szalmasárga színű, illata hársmézes-virágos, gyönyörűen tiszta, őszinte, kellően intenzív, de nem lehengerlő. Közepes testű, az alkohol-tartalma a háttérben marad, cukortartalma viszont érezhetően magas, a háromputtonyos aszúéval is felveszi a versenyt, de szerencsére nem ez a meghatározó, hanem a hihetetlenül jól eltalált cukor-sav egyensúly. Egy szóval harmonikus!
Borainkról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése