www.flickr.com |
"Parsimonia est magnum vectigal"
(Cicero)
"A takarékosság nagy bevétel." Ha pedig takarékosan vezetjük a háztartást semmit sem dobunk ki. Azonban felmerül a kérdés: ha nem dobjuk ki, mit kezdjünk vele? Szerintem a háztartások többségében a zsemle és a kifli marad meg leggyakrabban, hiszen sokszor nem tudjuk megítélni mennyit fogunk elfogyasztani, s inkább többet veszünk, nehogy kevés legyen és éhen maradjunk. Aztán persze a száraz kifliket rakosgatjuk egy darabig, majd mikor már olyan kemény hogy képesek lennénk vele nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozni kidobjuk. A száraz zsemlékből-kiflikből vagy akár kalácsokból pedig két kedvelt édesség s készíthető: a mákos guba és a máglyarakás.
A mákos gubához 6-7 száraz kiflit felkarikázunk, majd leöntjük 4 dl tejből, 4 tojássárgából 4 evőkanál vaníliás cukorból, valamint 5 dkg margarinból álló öntettel. Miután a kifli vagy zsemlekarikák átáztak porcukorral vegyített darált mákba forgatjuk, majd forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A gubát ízlés szerint vaníliaöntettel vagy lekvárral tálalhatjuk, illetve rumba/borba áztatott mazsolával vagy meggybefőttel koronázhatjuk meg.
A máglyarakáshoz szintén száraz kiflikre van szükség, melyeket az említett tejből, tojássárgából, cukorból valamint margarinból álló öntettel puhítunk meg. Három-négy almát felkarikázunk, kevés fahéjjal megszórjuk, s egy serpenyőben puhára pároljuk. Egy margarinnal kikent tálba elhelyezzük a kiflik felét, erre a párolt alma, majd a kiflik másik fele kerül. Ezután 25-30 percre forró sütőbe helyezzük. Míg a "rakás" sül, a tojásfehérjéket habbá verjük,s összekeverjük egy kis üveg sárgabaracklekvárral. A masszát elsimítjuk a kiflik tetején, s még 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.
Mindkét étel egyszerűen és olcsón elkészíthető. Ráadásul tiszta marad a lelkiismeretünk, hogy nem dobtuk ki megint azt a sok jó kiflit...
(Cicero)
"A takarékosság nagy bevétel." Ha pedig takarékosan vezetjük a háztartást semmit sem dobunk ki. Azonban felmerül a kérdés: ha nem dobjuk ki, mit kezdjünk vele? Szerintem a háztartások többségében a zsemle és a kifli marad meg leggyakrabban, hiszen sokszor nem tudjuk megítélni mennyit fogunk elfogyasztani, s inkább többet veszünk, nehogy kevés legyen és éhen maradjunk. Aztán persze a száraz kifliket rakosgatjuk egy darabig, majd mikor már olyan kemény hogy képesek lennénk vele nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozni kidobjuk. A száraz zsemlékből-kiflikből vagy akár kalácsokból pedig két kedvelt édesség s készíthető: a mákos guba és a máglyarakás.
A mákos gubához 6-7 száraz kiflit felkarikázunk, majd leöntjük 4 dl tejből, 4 tojássárgából 4 evőkanál vaníliás cukorból, valamint 5 dkg margarinból álló öntettel. Miután a kifli vagy zsemlekarikák átáztak porcukorral vegyített darált mákba forgatjuk, majd forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A gubát ízlés szerint vaníliaöntettel vagy lekvárral tálalhatjuk, illetve rumba/borba áztatott mazsolával vagy meggybefőttel koronázhatjuk meg.
A máglyarakáshoz szintén száraz kiflikre van szükség, melyeket az említett tejből, tojássárgából, cukorból valamint margarinból álló öntettel puhítunk meg. Három-négy almát felkarikázunk, kevés fahéjjal megszórjuk, s egy serpenyőben puhára pároljuk. Egy margarinnal kikent tálba elhelyezzük a kiflik felét, erre a párolt alma, majd a kiflik másik fele kerül. Ezután 25-30 percre forró sütőbe helyezzük. Míg a "rakás" sül, a tojásfehérjéket habbá verjük,s összekeverjük egy kis üveg sárgabaracklekvárral. A masszát elsimítjuk a kiflik tetején, s még 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.
Mindkét étel egyszerűen és olcsón elkészíthető. Ráadásul tiszta marad a lelkiismeretünk, hogy nem dobtuk ki megint azt a sok jó kiflit...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése