Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. augusztus 28., szombat

Mákos guba-Máglyarakás

www.flickr.com

"Parsimonia est magnum vectigal"
(Cicero)

"A takarékosság nagy bevétel." Ha pedig takarékosan vezetjük a háztartást semmit sem dobunk ki. Azonban felmerül a kérdés: ha nem dobjuk ki, mit kezdjünk vele? Szerintem a háztartások többségében a zsemle és a kifli marad meg leggyakrabban, hiszen sokszor nem tudjuk megítélni mennyit fogunk elfogyasztani, s inkább többet veszünk, nehogy kevés legyen és éhen maradjunk. Aztán persze a száraz kifliket rakosgatjuk egy darabig, majd mikor már olyan kemény hogy képesek lennénk vele nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozni kidobjuk. A száraz zsemlékből-kiflikből vagy akár kalácsokból pedig két kedvelt édesség s készíthető: a mákos guba és a máglyarakás.
A mákos gubához 6-7 száraz kiflit felkarikázunk, majd leöntjük 4 dl tejből, 4 tojássárgából 4 evőkanál vaníliás cukorból, valamint 5 dkg margarinból álló öntettel. Miután a kifli vagy zsemlekarikák átáztak porcukorral vegyített darált mákba forgatjuk, majd forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A gubát ízlés szerint vaníliaöntettel vagy lekvárral tálalhatjuk, illetve rumba/borba áztatott mazsolával vagy meggybefőttel koronázhatjuk meg.
A máglyarakáshoz szintén száraz kiflikre van szükség, melyeket az említett tejből, tojássárgából, cukorból valamint margarinból álló öntettel puhítunk meg. Három-négy almát felkarikázunk, kevés fahéjjal megszórjuk, s egy serpenyőben puhára pároljuk. Egy margarinnal kikent tálba elhelyezzük a kiflik felét, erre a párolt alma, majd a kiflik másik fele kerül. Ezután 25-30 percre forró sütőbe helyezzük. Míg a "rakás" sül, a tojásfehérjéket habbá verjük,s összekeverjük egy kis üveg sárgabaracklekvárral. A masszát elsimítjuk a kiflik tetején, s még 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.
Mindkét étel egyszerűen és olcsón elkészíthető. Ráadásul tiszta marad a lelkiismeretünk, hogy nem dobtuk ki megint azt a sok jó kiflit...




Nincsenek megjegyzések: