Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. augusztus 19., csütörtök

Vadas zsemlegombóccal

Mikor először hallottam a vadasról, vadhúsból készült ételre számítottam. Azután, számos recept átolvasása után kiderült, csak a mártás neve vadas, valójában szinte bármilyen húsból készíthetjük. Marhából, illetve disznóhúsból a legfinomabb, szárnyasokból készíteni elég merész, noha ilyen megoldásokkal is gyakran találkozhatunk. Az ujjnyi szeletekre vágott húst sárgarépával, petrezselyemgyökérrel, néhány szem borssal, borókabogyóval illetve babérlevéllel puhára főzzük. Közben természetesen lehabozzuk, mint a húslevest. A mártást a hússal együtt főtt sárga illetve fehérrépából készítjük, kevés tejföl, mustár pici ecet valamint cukor hozzáadásával. Tejfölből és mustárból kb. 2-2 evőkanálnyira, ecetből egy teáskanálnyira van szükség. Míg összeturmixoljuk a hozzávalókat legjobb ha folyamatosan kóstolgatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelőt készíthet. Egy kg húst két nagy sárgarépa és petrezselyemgyökér társaságában főztem meg. A szósz készítésekor nem használtam fel az összes fehérrépát, jobb ha nagyobbrészt sárgarépából áll. A megfelelő sűrűséget főzőlé hozzáadásával állíthatjuk be.
Köretként legfinomabb hozzá a zsemlegombóc, melynek elkészítése kissé hosszadalmas, de mindenképpen megéri a fáradságot. 2-3 db zsemlét vagy kenyérszeletet kockára vágunk, s egy serpenyőben megpirítunk. A pirult kockákat ezután összedolgozzuk egy nagyobb hájában főtt burgonyával, két tojással, valamint annyi liszttel és vízzel, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Izgalmasabbá tehetjük, ha néhány pirított szalonnakockával gazdagítjuk a tésztát. Ezután forrásban lévő sós vízben 10-15 perc alatt készre főzzük a gombócokat.
A hússzeleteket és a gombócokat tálaláskor leöntjük a szósszal. Saláta már nem szükséges hozzá, de ízlés szerint fogyaszthatunk hozzá savanyúságot vagy uborkát. 


1 megjegyzés:

Judit írta...

Mivel a vadhúsban több vér található, így íze édesebb. Ezért illik hozzá kiválóan a pikáns mártás, melyben a sárgarépa, a mustár és az ecet dominál.