Milyen jó is az az étel, amiből készítünk egy adagot, s utána több napig fogyaszthatjuk, anélkül hogy ráunnánk. Az első nap főzelékkel, a másodikon salátával, harmadik nap szendvicsben....A pástétom egyszerű , látványos, könnyen szeletelhető, s tényleg szinte mindenhez fogyasztható. Számos változata létezik. Én a legegyszerűbb módon készítem, de talán egyszer majd egy bonyolultabb változat is sorra kerülhet.
A pástétom tulajdonképp olyan mint egy fasírozott, csak másképp fűszerezzük,s nem a megszokott módon sütjük ki. Kb. 1 kg darált sertéshúst összedolgozunk 2 nagy fej apróra vágott vöröshagymával, 2 egész tojással, valamint 2 kiskanál sóval. A masszát ezután ízlés szerint fűszerezzük. Bármit rakhatunk bele, lehet a pástétomunk oregánós-bazsalikomos, kakukkfüves, borsos, vagy épp petrezselymes. Kerülhet bele apróra vágott gomba vagy pritaminpaprika is. Egy őzgerincformát alaposan kizsírozunk, vagy bacon csíkokkal kibélelünk, s belesimítjuk a húst. A tetejét lefedjük alufóliával, s egy nagyobb, vízzel teli tepsibe helyezzük. Ezután forró sütőben kb. egy óra alatt elkészül.
Ha sütés/párolás közben folyadék képződne mellette öntsük le róla, s borítsuk egy tálcára. Várjuk meg míg kihűl, hiszen így tudjuk a legszebben szeletelni. A Pincefalvak.hu borajánlata Hernyák Pince Zöld veltelini 2009
Fűszeres ételhez fűszeres bort! A Hernyák Pince Zöld veltelinije jól megállja a helyét még a bátrabban fűszerezett pástétom mellett is. Amíg a fűszerek és virágok váltogatják egymást illatában, ízében már egyértelműbben érezhető a fehér bors zamata, mint a virágok. Savai kerekek, teste a helyén van, alkoholja talán kicsit magasabb, mint azt várnánk, de sebaj, hiszen általa válik szép hosszúvá. Ne tévesszen meg senkit az alkoholédesség, nem édes ez a bor!
Borainkról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése