Nemrég felfedeztem, hogy a "spárban" kaphatók fagyasztott erdei gombák. Persze biztos nem olyan finom, mint amit ősszel frissen vásárolunk a piacon, azonban egy nagyon egyszerű ételt is könnyen különlegessé tehetünk vele.
Fél kg sertéscombot felszeletelünk kisebb, kb. 1 x 4 cm es darabokra. Egy nagy fej hagymát apróra vágunk, kevés zsíron megpirítjuk majd hozzáadjuk a húst. Kevés vizet öntünk alá, s sóval, borssal s néhány babérlevéllel puhára pároljuk. Mikor a hús elkészült hozzáadunk kb. 2 dl tejszínt, valamint egy adag apróra vágott gombát. ( Fagyasztott erdei gomba keverék, "magyar erdők gombái" néven kapható. Van benne vargánya, rókagomba, tinóru, valamint csiperke. Tisztított és aprított. Az ára kissé borsos, de néha-néha belefér.) A gombákkal együtt még kb. 20 percig főzzük. A végén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s ha a tejszínes mártás nem elég sűrű picike lisztel besűríthetjük.
Köretnek burgonyagombócot választottam. Ilyenkor tél vége felé a legjobb gombócot csinálni, mer a krumplik már "kiapadtak", fonnyadtak. Kevesebb liszt kell hozzá.
A gombóchoz a krumplikat héjában megfőzzük, majd megvárjuk míg tejesen kihűlnek. Ezután meghámozzuk, összetörjük, s diónyi zsírral, kis kanálnyi sóval valamint annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Nedves kézzel gombócokat formálunk, s forrásban lévő készre főzzük. (Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, még egy-két percig kell főzni őket.)
Az ételt szerintem nehéz igazán gusztusosan tálalni, legalábbis nekem nem sikerült, de az íze mindenért kárpótol.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése