Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. május 5., szombat

Citromfű szörp

"Láttam szőrös hörcsögöt,
éppen szörpöt szörcsögött,
ha a hörcsög szörpöt szörcsög,
rátörnek a hörcsög görcsök"

A citromfű szörp a tavalyi év nagy felfedezettje. Kellemes, hűsítő, s mivel a  nem csak szezonálisan elérhető, mint pl. a bodza, így egész nyáron készíthetjük. Az idén tavasszal alig vártam, hogy megnőjön, s készülhessen az első adag szörp:)
Egy nagy csokor citromfüvet megmosunk, s egy kisebb, kb 3-4 l-es edénybe tesszük három karikára vágott citrom társaságában. Felöntjük vízzel, s két napig állni hagyjuk. Ezután a citromfüvet valamint a citromkarikákat kiszedjük a vízből, s hozzáadunk 2 kg cukrot, 5 dkg citromsavat valamint 1 kiskanál nátrium-benzoátotLegalább még egy napra szükség van, míg elolvad a cukor. Keverjük meg gyakran, de akár egy picit meg is langyosíthatjuk, hogy gyorsabban olvadjon. 
Szódával vagy finom hideg csapvízzel hígítjuk.
A citromfű (Melissa officinalis) egyébként gyógynövény. Teája nyugtató, görcsoldó hatású (hörcsöggörcsök ellen:)).
Érdemes ültetni a kertbe, hiszen gyorsan szaporodik, nem túl igényes, gyakorlatilag ki sem lehet irtani.





2 megjegyzés:

kisribizli írta...

Szia Judit, mennyi vizet kell ráönteni? Köszi! :)

Judit írta...

Szia! Kb. 3-3,5 liter vizet öntöttem rá. Annyit amennyi kényelmesen elfér az edényben. (Ezzel végül is csak az oldat töménységét szabályozzuk, ha kevesebb víz kerül rá, később majd jobban felhígítjuk:))